Gaziantep'te kira ve konut fiyatlarındaki sürekli artış, banka faiz oranlarının yükselmesi ile birleşince, birçok vatandaşın ev sahibi olma planlarını ertelemesine sebep oldu. Şehirdeki kiralık konut sayısının azalması ve fiyatların yükselmesi, ekonomik zorlukları da beraberinde getirdi. Enflasyon oranlarının belirlenmesiyle, Gaziantep’teki kira artış oranları da dikkat çeken konular arasında yer aldı.

GAZETE27 ile konuşan yerel emlakçı Ali Öcalan, "Gaziantep, kira ve konut fiyatları bakımından Türkiye'nin en pahalı şehirlerinden biri. Yüzde 25'lik zam sınırının kaldırılması, mevcut fiyatlar üzerinde bir etki yaratmadı çünkü fiyatlar zaten oldukça yüksek," şeklinde konuştu.

Gaziantep’te kira fiyatları artacak mı?

Ev fiyatlarının semte ve konuma göre değiştiğini belirten emlakçı Ali Öcalan, “Gaziantep’te geçen yıldan bu yana kiralarda bir artış olmadı. Mevcut kiralar yüksek zaten. Ortalama bir semte 2+1 evin kirası 8 ile 12 bin TL arasında değişiyor. Daha lüks semtlerde 15 bin ile 20 bin TL arasında değişiyor. İbrahimli’de 2+1 bir evi 30 bin TL’ye kadar kiraya verenler var.” şeklinde konuştu.

Artış beklemiyoruz

Ali Öcalan, “Yüzde 25 sınırlamasının ardından bir artış beklemiyoruz. Gaziantep’te mevcut kiralar zaten yüksek ve fazlasıyla arttı. Bu dönem kira dönemi. En çok kira talep edilen dönem bu dönem ve okulların açılmasına kadar devam eder. Eylül gibi kira taleplerinde düşüş olur. Biz kira için gelen vatandaşlarımıza en alt seviyeyi söylüyoruz. 30 bin TL maaş alan vatandaş 20 bin kira veriyor. Geriye kalanla nasıl geçimini sağlayacak. Biz ev sahiplerine evleri için olabilecek makul fiyatları söyleyerek denge kurmaya çalışıyoruz.” dedi.

Yükseliş durdu

Gaziantep’te konut fiyatlarının çok pahalı olduğunu dile getiren Ali Öcalan, “Konut alırken nakit para şu anda çok sıkıntı. Ev fiyatlarında artış yok, talep yok. Olan taleplerde de evin ederinden az vermeyi talep ediyorlar. Kimse evini daha ederinden düşük fiyata vermeye yanaşmıyor. Gaziantep genelde konut fiyatlarında Türkiye’nin en pahalı şehirleri arasında. Konut fiyatları ise konumuna göre değişiyor. Yeni yerleşim yerleri olan Fıstıklık Beykent Göktürk Mahallesi Alparslan Mahallesi gibi yerlerde bir evin fiyatı 3 milyon ile 3 buçuk milyon arasında değişiyor. İbrahimli’de bu rakamlar çok daha fazlası. Ama şu anda nakit sıkıntısından dolayı çok fazla talep görmüyor. Konut var alıcı yok. Konut fiyatlarını tetikleyecek tek şey Devletin faiz fiyatlarında indirim yapması. Diğer yandan indirim yapılırsa da bu ev fiyatlarına yansır. İnşallah öyle bir şey olmaz.“ ifadelerini kullandı.

Yüzde 25 zam sınırı kalktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs ayında katıldığı bir televizyon programında kira artış oranı sınırlamasıyla ilgili açıklamalarda yapmıştı. Bakan Şimşek, Uygulamanın belli bir süre için yapıldığını, devam etmesi yönünde bir çalışma olmadığını belirtmişti.

Türk Borçlar Kanunu'nda 2022 Haziran ayında yapılan bir ekleme ile getirilen yüzde 25'lik kira artışı sınırı, 2 Temmuz itibarıyla sona eriyor. Bu değişiklik, yüksek enflasyon dönemlerinde uygulanan ve kiracıları etkileyen sabit artış sınırının kaldırılması anlamına geliyor.