Kartalkaya’da meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan otel yangını, ülke genelinde konaklama tesislerindeki yangın güvenliği konusunu yeniden gündeme taşıdı. Bu olayın ardından Gaziantep’te de denetimler sıkılaştırıldı. Başta oteller olmak üzere işletmeler ve toplu taşıma araçlarında Zabıta ve İtfaiye ekipleri tarafından geniş çaplı incelemeler gerçekleştirildi. Denetimlerin sonuçları, Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı 1. Birleşim toplantısında ele alındı. Meclis oturumunda İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz sunum yaparak yürütülen çalışmalara dair bilgi verdi. CHP’li Meclis Üyesi Uğur Acıoğlu’nun paylaştığı verilere göre, şehirde denetime tabi tutulan 70 otelden yalnızca 3’ü yangın yönetmeliğine tam uyum sağlarken, 67 işletmede çeşitli eksiklikler tespit edilerek tutanak tutuldu. Gaziantep’te faaliyet gösteren bir mali müşavir ise mevzuata uygun olan 3 otelin Fransız kökenli zincir oteller olduğunu belirtti.
“Gaziantep’te 3 Otel Sınıfı Geçti”
Yangın Sonrası iş güvenliği ile ilgili Belediye tarafından sıkı denetimler yapıldığını belirten Mali Müşavir, “Özellikle otellere karşı birçok Otel yani Tüm Antep’te sadece 3 tane otel sınıfı geçti. Diğer otellerin hepsinin eksiği çıktı. Fransız kökenli zincir oteller olan 3 otelde herhangi bir sıkıntı çıkmadı. 5 yıldızlı olan birçok Otel şu anda yangın yönetmeliğine uygun değil. Belediye ve itfaiye gerekli denetimleri yaptı. Tutanaklarını tuttu güzel bir çalışma eksikleri tespit etti. Eksiklikleri gidermek için süre verildi. Bazısını 30 gün, bazısına 2 ay bazısına 6 ay süre verildi. Bu süre zarfında tamamlanması istendi.” açıklamasında bulundu.
“Bütün Oteller Z Merdiven Yaptırmak Zorunda”
Mali Müşavir, “Çok külfetli maliyetler getiren işler var. Mesela tüp merdiven, döner yangın merdivenleri şu an kabul edilmiyor. Bütün oteller Z merdiven yaptırmak zorunda. Ve bu çok büyük bir külfet. Yani iş merkezleri olsun diğer otellerde olsun Z merdiven zorunluluğu getirildi. Devletin kendi okullarında Z merdiven yoktur. Ama iş yerlerine Z merdiven istiyor. Önce çuvaldızı kendine saplayacaksın iğneyi bir başkasına. Dünyada zaten iş kazalarında birinci sıradayız. Devlet ne yaparsa yapsın ilk başta insana eğitim, hepsi eğitimden geçiyor. Önce insanlar eğitilmeli. Bir insan canının ne kadar kıymetli olduğunu öğrenmeli. Ondan sonra iş yapmalı.” dedi. Öte yandan, Gaziantep’te yapılan yangın güvenliği denetimlerinde birçok otelin sınıfta kaldığını söyleyen mali müşavir, “Denetimler sonucunda eksikliklerin giderilmesi için otellere belirli süreler tanınırken, özellikle Z merdiven zorunluluğu büyük maliyet yarattı.” ifadelerini kullandı.
“30 Bine Yakın Bina Denetlendi”
Mecliste sunum yapan İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, “Gaziantep İtfaiyesi olarak Türkiye’de denetimlere mühendislik bakışı getiren ilk belediyeyiz. 30 bine yakın bina denetlendi. Elim olayın ardından hassasiyet daha da arttı. 300 bin vatandaşımıza son 10 yılda eğitim verildi. Yine denetimlerimiz devam ediyor. 10 yılda 100 bine yakın olaya müdahale ettik, 2 bin insanımız hayatı doğrudan kurtarıldı. Valiliğimiz öncülüğünde kamu kurumları başta olmak üzere oteller, fabrikalar, tesislerin daha güvenli hale gelmesi adına çalışmalar yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“70 Otelden Sadece 3’ü Prosedüre Uygun”
CHP’li Meclis Üyesi Uğur Acıoğlu, mecliste denetimlerle ilgili söz alarak “Otelcilerin hemen hepsi tedirgin durumdalar. Denetlenen 70 otelin yalnızca 3 tanesi bugünün prosedürlerine uygun durumdalar. 67’si ile ilgili eksikler tespit edildi ve tutanaklar tutuldu. 80’li yıllarda yapılmış oteller var. Uygun bulunan otellerin de ulusla firmalar olduğunu biliyorum. Otellerden beklentilerle ilgili bir toplantı yapılması daha uygun olacaktır” şeklinde konuştu. Şahin, Acıoğlu’na hak verdiğini belirterek, sektörlerin katılımıyla bir toplantı yapılması uygun olacağını vurguladı.