Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan Hülya Bakır, saç dökülmesi ve kabızlık şikayetleriyle başvurduğu Aile Sağlığı Merkezinde yapılan testlerde kolon kanseri olduğunu öğrendi. Tedavi süreci için Gaziantep Şehir Hastanesi'ne başvuran Bakır, gastroenteroloji kliniğinde yapılan tetkikler sonucunda, büyük kesiler açmadan karın boşluğu ve pelvis bölgesine doğal deliklerden ulaşımı sağlayan laparoskopi yöntemiyle ameliyat edilmesine karar verildi.
TABURCU EDİLDİ
Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan ve hastaneden taburcu olmaya hazırlanan Hülya Bakır, muhabirimize laparoskopik yöntemin ağrısız ve rahat bir süreç sunduğunu belirtti. 30 yılı aşkın süredir sigara içtiğini ve doktorların uyarılarına rağmen sigarayı bırakmadığını ifade eden Bakır, sigaranın kendisine zarar verdiğini ve pişmanlık duyduğunu söyledi. “Sigara içmemenin önemini anladım. Tekrar dünyaya gelmeyeceğiz, bu yüzden sigarayı bırakıp sağlıklı bir yaşam sürdüreceğim. Erken teşhis sayesinde bu hastalıktan kurtulabildim ve çocuklarım, torunlarım ile sağlıklı bir hayat geçirmek istiyorum,” dedi.
KALIN BAĞIRSAK AMELİYATLARINDA TERCİH EDİLİYOR
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Uylaş, laparoskopi yönteminin hastalıklı dokunun doğum kanalını kullanarak çıkarılmasını sağladığını ve bu yöntemin kalın bağırsak ameliyatlarında tercih edildiğini söyledi. Bu yöntem sayesinde hastaların kısa sürede normal yaşamlarına dönebildiklerini belirtti.
45 YAŞ ÜSTÜ TÜM BİREYLER İÇİN TARAMA KOLONOSKOPİSİ ÖNERİYORUZ
Uylaş, kolon kanseri tanısının kansızlık ve anemi şikayetleriyle birlikte gaitada gizli kan tespiti sonrası yapılan kolonoskopi ile konduğunu ifade etti. "45 yaş üstü tüm bireyler için tarama kolonoskopisi öneriyoruz. Gizli kan tespiti, kanserin erken teşhisi açısından kritik öneme sahiptir," diye ekledi.