Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki Geç Hitit döneminin başkenti Zincirli Höyük’te, 14. etap kazı çalışmaları başladı. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Chicago Üniversitesi iş birliğiyle başlatılan bu kazılar, 2021'de 13. etabı tamamlamıştı. 6 Şubat 2023 tarihindeki büyük depremin ardından bu yıl devam eden çalışmalar, bölgedeki arkeolojik mirası koruma ve keşfetme amacını sürdürüyor.
ULUSLARARASI EKİP KAZILARI DEVAM ETTİRİYOR
Kazı çalışmalarına, Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Schloen başkanlık ediyor. ABD, Almanya, İtalya ve Türkiye’den toplam 15 uzman arkeolog ve 10 işçinin katıldığı ekip, bu yılki çalışmalarda büyük bir özveriyle görev alıyor. Zincirli Höyük Alan Sorumlusu Arkeolog Bilgehan Usta, bu yılın çalışmalarında gelecek yıl için stratejiler belirlemeyi hedeflediklerini açıkladı.
DEPREMDEN SONRA ZORLU BAŞLANGIÇ
Depremlerin ardından bölgeyi ziyaret eden Usta, arkeolojik katmanların zarar görmediğini tespit ettiklerini belirtti. Ancak, ekip arkadaşlarının bazıları vefat ederken, bazılarının evlerinin yıkıldığını söyleyen Usta, bu durumun çalışmalarına biraz buruk bir başlangıç yaptıklarını ifade etti. “Çalışmalara üzgün bir şekilde başladık çünkü birçok arkadaşımızı kaybettik ve bazıları evsiz kaldı. Bu üzücü durum, moralimizi etkiledi” dedi.
Kazı ekibi, tüm zorluklara rağmen Zincirli Höyük’ün tarihi değerini gün yüzüne çıkarmak ve bu önemli arkeolojik mirası korumak için kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor.