Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor Haluk Ceylan, bebeklerde ve çocuklarda sıkça görülen göbek fıtığıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Profesör Doktor Ceylan, göbek fıtığının genellikle yenidoğan bebeklerde rastlanan bir durum olduğunu belirtti. Yapılan gözlemlere göre her beş bebekten birinde göbek fıtığına rastlanabildiğini vurgulayan Ceylan, bu durumun göbek deliği üzerinde beliren şişlik olarak kendini gösterdiğini ifade etti.

Açıklamalarına devam eden Profesör Doktor Haluk Ceylan, göbek fıtığının, açık kalmış olan göbek halkasından dışarı çıkan bağırsakların, göbek deliği üzerini kaplayan derinin altında bir şişliğe neden olduğunu ve bu şişliğin özellikle bebeklerin ağladığı anlarda daha belirgin hale geldiğini, ancak bebekler uyurken şişliğin tamamen kaybolduğunu belirtti.

Göbek fıtığının genellikle iyi huylu bir seyir gösterdiğini ve çoğu hastada 1 yaşına yaklaşırken kendiliğinden kaybolduğunu söyleyen Profesör Doktor Ceylan, ancak göbek halkasının çapının 1,5 cm'den büyük olduğu durumlarda kendiliğinden kapanma olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Cerrahi Tedaviye İhtiyaç Duyulabilir!

Ceylan, çocuklarda göbek fıtığına bağlı boğulma riskinin düşük olduğunu ancak göbek fıtığı çapının 2 cm'den büyükse ve çocuk 4 yaşına ulaştığında hala devam ediyorsa cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabileceğini belirtti. Ayrıca, göbek fıtığı olan çocuklarda dikkat edilmesi gereken belirtiler konusunda bilgi verdi ve acil durumlarda çocuk cerrahının müdahalesinin önemine vurgu yaptı.

Profesör Doktor Haluk Ceylan, göbek fıtığıyla ilgili bilgilendirme yaparak, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçladı.

Editör: Haber Merkezi