Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları, vatandaşların gündemindeki önemli konulardan biri. e-Devlet aracılığıyla gerçekleştirilen GSS prim borcu sorgulamaları sayesinde, vatandaşlar ne kadar prim borçlarının olduğunu öğrenebiliyorlar. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen GSS prim ödemeleri, özellikle çalışmayan bireyler için aylık bir yük haline gelebiliyor.

GSS Prim Borcu Nedir?

"Genel Sağlık Sigortasına (GSS), 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle prim ödeme zorunluluğu getirildi."

GSS kapsamında, sigortalı çalışanların primleri doğrudan işverenleri tarafından ödendiğinden borç durumu oluşmaz. Ancak çalışmayan veya işveren desteği olmayan vatandaşların, kendi primlerini ödemeleri gerekir. Bu durum, her ay düzenli olarak sigorta borcu oluşmasına neden olur.

Gaziantep’te şok etkisi yapan gözaltı, ünlü işadamları gözaltında Gaziantep’te şok etkisi yapan gözaltı, ünlü işadamları gözaltında

GSS Borcu Neden Oluşur?

GSS prim borcu, vatandaşın aylık gelirinin asgari ücretin üçte birini geçip geçmediğini belirleyen gelir testine bağlı olarak hesaplanır. "Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır." Eğer vatandaş gelir testi yaptırmazsa, her ay asgari ücretin yüzde 3’ü kadar borç hesaplanır ve bu borç zamanla birikir. Ödenmeyen GSS borçları için SGK, icra veya haciz yoluyla alacaklarını tahsil edebilir. Kısmi ödemelerde ise sağlık hizmetlerinden faydalanmak mümkün olmaz.

GSS Borcu Nasıl Sorgulanır?

GSS borcunu öğrenmek isteyen vatandaşlar, e-Devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaraları ile sorgulama yapabilirler. E-Devlet portalına giriş yaparak “GSS Sorgulama” sayfasından hem tescil durumlarını hem de borç bilgilerini kolayca kontrol edebilirler.

GSS BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Haber Merkezi