Bakan Yumaklı, toplu tüketim yerlerine yönelik denetimlerde 13 bin 691 gıda kontrolünün gerçekleştirildiğini, bu kontroller sonucunda 224 uygunsuzluğun tespit edildiğini belirtti. Bu işletmelere toplamda 22 milyon liralık idari para cezası uygulandığını ifade eden Yumaklı, “Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşımında hiçbir uygunsuzluğa tolerans göstermeyeceğiz. Hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız,” dedi.
Gıda Zehirlenmelerine Karşı Sert Uyarı
Bakan Yumaklı, gıda güvenliğiyle ilgili konuşmasında üreticileri uyardı: “Üreticiler çok iyi bilir ki; bir gıda ürünü satışa sunulduğu gün tüketilmez ve ertesi güne kalırsa, bu ürün tekrar kullanılamaz. Ancak bazı işletmelerde bu ürünlerin ertesi gün çiğ etle birlikte pişirilmesi gibi tehlikeli yöntemlere başvurulduğunu tespit ediyoruz. Bunun önüne geçilmesi için tüm ekiplerimiz sahada.”
Aşılama Kampanyası Uzatıldı: 2 Mayıs’a Kadar Sürecek
Bakan Yumaklı, Türkiye Şap Enstitüsü’ne yaptığı ziyarette hayvancılıkla ilgili önemli açıklamalarda da bulundu. 1967 yılında yalnızca 12 milyon doz aşı üretebilen Türkiye’nin, 2022 yılında bu rakamı 128 milyona çıkardığını, 2025 itibarıyla ise hedeflerinin 200 milyon doz olduğunu söyledi. Yumaklı, “Bu alanda önemli bir aşama kat etmiş durumdayız,” dedi. Ayrıca, 13 Nisan’da sona erecek olan İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası’nın 2 Mayıs’a kadar uzatıldığını duyurdu ve üreticilere hayvanlarını mutlaka aşılatmaları çağrısında bulundu.
Zirai Afetlere Karşı Uyarı ve Tarım Sigortası Tavsiyesi
Bakan Yumaklı, önümüzdeki günlerde yurt genelinde etkili olması beklenen zirai don, dolu, aşırı yağış, sel ve fırtına gibi doğa olaylarına karşı üreticileri uyardı. Bu afetlere karşı tarım sigortasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yumaklı, “Yüzde 70’e varan devlet desteği içeren tarım sigortaları ile üreticilerimiz kendilerini güvence altına almalı,” dedi.