Festival Park’ta stant kuran işletmelerin yanı sıra Gaziantep’in ve turistlerin alışverişte gözdesi olan Elmacı Pazarı ve Zincirli Bedesten esnafı da GASTROANTEP’in coşkusundan nasibini aldı. Festival sebebiyle farklı şehirden insanların da şehre adım attığını dile getiren esnaflar alışverişin hareketlendiğini dil getirerek memnuniyetlerini ifade ettiler.

FUARLAR VE ETKİNLİKLER HARAKETLİLİK KATTI

Pandemi sebebiyle ziyaretçilerin terk etmek zorunda kaldığı tarihi ve kültürel mekânlarımızın gözde yerlerinden olan Elmacı Pazarı ve Zincirli Bedesten eski canlılığını özlerken, ticaretin durgunluğuna alışmaya çalışıyor. Hayat pahalılığı ile mücadele eden esnafın imdadına ise festivaller, fuarlar ve etkinlikler yetişti. GASTROANTEP Festivali esnafın yüzünü bir nebze de olsa güldürdü.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla 15 Eylül'de fıstık hasadı ve şire yapımıyla başlayan festivalde, 198 stantta Gaziantep ve Güneydoğu'daki yöresel ürün ve yemek işletmecileri yaklaşık 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Festivalin bu yoğunlukta ziyaretçiye ev ev sahipliği yapması esnafın alışverişine de yaradı.

“FESTİVALLERİN, FUARLARIN FAYDASI VAR BUNU İNKÂR EDEMEYİZ”

Elmacı Pazarı esnaflarından olan ve işletmesinde pek çok yöresel gıda ürünü satışı yapan Semih Sepin, Turistlerin gelmeye başlaması ve festivaller sebebiyle satışlarında hareketliliğin başladığını ancak piyasada ürün azlığının sıkıntısını çektiklerini belirtti.
Sepin konuşmasının devamında, “Piyasada ürün olmadığı için satış yapamıyoruz, diğer ürünlerin de fiyatları çok yüksek ve halkın alım gücü fazla yok. Ne kadar turist de gelse ne kadar festivalde olsa eski işimiz gibi bir geri dönüş yaşamayacağız. Pandemi de bitti ama hala esnaf bir düzene oturmadı. Festivallerin, fuarların faydası var bunu inkâr edemeyiz. Turlarda ve etkinliklerde buraya uğrayanlar kendisi esnaf da olsa muhakkak alışveriş yapıyor. Fiyatlar yüksek her hafta zam geliyor. Bu haftaki sattığımız fıstıkları turlara özel kampanya yaptığımız zaman tezgâhımıza diğer hafta için aynı fiyattan ürün koyamıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“BU TÜR ORGANİZASYONLAR BİZLERİ OLUMLU ETKİLİYOR”

Elmacı pazarı esnaflarından Ömer Deniz ise, “Şehirde turların düzenlenmesi, fuarların, festivallerin ve etkinliklerin devam etmesi Gaziantep’in bu tür organizasyonlarda ev sahipliği yapması bizleri olumlu etkiliyor. Ne kadar tur gelirse, esnaf o turlardan o kadar fazla yararlanıyor. Salçası olsun, pul biberi, fıstığı, baklavasıyla meşhur şehrimiz haliyle satış yapıyor. Fiyatlar şu durumda çok yüksek istediğimiz satışlar da tam olarak yok. Fiyatlar düşerse satışlarımız daha da artacak” şeklinde konuştu.

‘SÜREÇ BİRAZ ZORLU GEÇTİ’

Zincirli Bedesten esnaflarından takı işletmeciliği yapan Metin Dağ ise, ekonominin günümüzdekini durumuna değinerek, “Pandemi döneminde bizler ekonomik olarak çok fazla etkilendik. Tüm esnaflarımız ve kurumlarımız sıkıntılara girdi. Aldığımızı satamıyoruz, sattığımızı ise tekrar yerine koyamıyoruz” dedi.
Festival, fuarlar ve turlar sebebiyle satışların biraz hareketlilik kazandığını dile getiren Dağ, Turlarda iş yapıldığının ancak ahım şahım bir derecede kazanç da sağlamadıklarını söyledi.
Düzenlenen turlarda gider ve gelirin başa baş bir rekabet içerisinde ilerlediğini ifade eden Dağ, “Hiçbir sektörde aklı başında bir satış yok. Yerli veya yabancı fark etmeksizin 10 TL’lik ürünü 5 TL ye almaya çalışıyor hal böyle olunca çok cüzi miktarlarda ürün satıyoruz. Alışveriş yapan kişinin de hakkını yememek gerekiyor, her şey ateş pahası bütçemiz zayıf. Bir aldığımızı yarın aynı fiyata alamıyoruz her gün zam geliyor. Artık takı, tesbih gibi ürünlere de rağbet kalmadı” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi