Öğretim Üyesi ve Uzman Fizyoterapist Abdullah Bağlı, Fizyoterapi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, omurga sağlığına etki eden ve halk arasında fıtık olarak bilinen hastalığı ve tedavi yöntemlerini açıkladı. Uzman Fizyoterapist Bağlı, “Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre bel fıtığından veya bel ağrısından mustarip olan kişilerin sadece yüzde 5 ile yüzde 10 arasında ameliyat olması gerekiyor. Bu oran haricinde kalan hastaların ise ameliyatsız da tedavi edileceğine dair bilimsel çalışmalar var” dedi.

FITIK NEDİR?

Uzman Bağlı, “Vücudumuzda bel, sırt ve boyundaki omurların birbirine sürtünmesi ve zarar vermesini önlemek amacıyla disk adı verilen kıkırdak dokular mevcuttur. Uzun süre baskıya maruz kalma, yanlış oturma pozisyonları ve ağır işlerde çalışma gibi sebepler vücudumuzda bulunan disklerin dışarıya doğru kaymasına neden oluyor. Oluşan fıtık dışarıya doğru taştığı için yanından geçen sinire baskı yapıyor. Bu baskı ise bütün alan boyunca uyuşma, ağrı, kas güçsüzlüğü gibi sorunlara sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

“BEL FITIĞINDA HER HASTAYA AMELİYAT ÖNERMİYORUZ”

Her hastaya ameliyat işleminin tavsiye edilmediğini aktaran Bağlı, “Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre bel fıtığından veya bel ağrısından mustarip olan kişilerin sadece yüzde 5 ile yüzde 10 arasında ameliyat olması gerekiyor. Bu oran haricinde kalan hastaların ise ameliyatsız da tedavi edileceğine dair bilimsel çalışmalar var. Benim kendi yapmış olduğum tedavilerde de kişinin MR sonucuna göre fıtık patlamamışsa bu kişi tedavi ile tamamen iyileşebilir. Başlangıç seviyesinde olan bir fıtık egzersizler ile tedavi edilebilir. Bel ve boyun fıtığı başlangıç seviyesinde çok basit bazı egzersizler ile önlenebilir ve tedavi edilebilir hatta bu aşamayı geçtikten sonra kişiler bazı manuel terapi ve fizik tedavi yöntemleri ile yine ameliyatsız olarak bundan kurtulabilir. Hastanın hangi tedavi alacağını ise hastalık seviyesi ve sahip olduğu fıtığın derecesine göre karar vermek gerekiyor. Bazı fıtıklar sadece egzersiz ile çözülebiliyor, başlangıç seviyesinde ise kişinin ihtiyacı olan egzersizleri vererek fıtığı durdurarak önleme ve tedavi etmek mümkün” açıklamalarında bulundu.

BEL FITIĞI PROBLEMİ İÇİN EGZERSİZ VE MANUEL TERAPİ YÖNTEMİ

Kişilerin yaşadıkları fiziksel problemlerin egzersizler ile geçmediği taktirde fizik tedaviden destek almaları gerektiğini vurgulayan Uzman Bağlı, “Yaygın olarak bel, boyun fıtığı, kamburluk, bel düzleşmesi veya kayması gibi birçok omurga hastalıkları ile karşılaşıyorum. Bunların arasında ise en yaygını bel fıtığı problemidir. Bel fıtığı için egzersizler ve manuel terapi yöntemini öneriyorum çünkü bu tedavide temel amaç, herhangi bir ilaç kullanılmadan tamamen el ile uygulanan bası ve germe tekniklerinin kullanılmasıdır. Manuel terapi ile omurgadaki şekil bütünlüğünü sağladıktan sonra egzersizlere devam ederek hastayı kalıcı bir şekilde tedavi etmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Manuel terapinin geniş bir kavram olduğunu dile getiren Bağlı, detaylı muayene sonucunda hastanın manuel terapiye ihtiyacı olup olmadığına baktıklarını da sözlerine ekledi.

İLERLEYEN FITIK HASTALIĞINDA EGZERSİZLERE DİKKAT!

Bağlı, “Egzersizleri her zaman öneriyoruz fakat bazı durumlarda egzersiz rahatsızlığı ilerleyen kişilerde ters bir etki yaratabilir. Örneğin bel fıtığı çok ilerleyen kişilerde pilates yapmak ağrılarının artmasına sebep olabilir. Tedavi sonrası egzersiz daha sağlıklı bir durum haline gelebiliyor. Egzersiz her zaman çok iyi bir şeydir diye düşünmemek gerekiyor. Kişinin egzersize cevap veremeyecek durumda rahatsızlığı ilerlemişse dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi