Kadın ve erkek arasındaki evliliğin önünde hiçbir resmi veya dini engel olmamalıdır. Nikah akdinin iki şahidi olması gerekir; ayrıca bir erkek de olacaktır. Boşanan kadınlar için maddi güvence ekonomik bir fırsattır. Mal başlık parası değil, başlık parasıdır. Damat tarafından geline sunulur. Dini nikah yaptırmak isteyen kişinin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:
Gelecekteki eş veya temsilcisi hazır bulunmalıdır.
Evlilik akdinin geçerli olabilmesi için kadın ve erkeğin gönüllü olarak "kabul ediyorum" demesi gerekir.
Maliki mezhebine göre evlilikler gizli tutulmamalı, duyurulmalıdır.
Kadının velisinin rızası şarttır.
Ayrıca iki ergin erkek tanığın veya bir erkek ve iki kadın tanığın bulunması gerekir.
Dini nikahlar nasıl yapılıyor? Dini nikahın şartları nelerdir?
Evlenmek üzere olan kadın ve erkek için evlenmenin önünde hiçbir resmi veya dini engel bulunmamalıdır. İslami nikah akdi için iki şahidin olması gerekir; iş başında bir mehir bulunacaktır. Boşanma durumunda kadınlara maddi güvence ve ekonomik fırsat sağlar. Mal başlık parası değil, başlık parasıdır. Damat çeyizini geline verir. İmam, evli kişinin isimlerini, şahitlerin isimlerini ve ebeveynlerinin isimlerini bir kağıt parçasına yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisleri okurlar. Önce kadına, sonra erkeğe üç kez "Bu kadını/erkeği kabul ediyor musun?" sordular. İmam şahitler huzurunda görev yapar.
Dini nikah için MEHİR ne kadar olmalıdır?
Herhangi bir maddi veya mali fayda Mal olarak tanımlanabilir. Hanefi mezhebine göre maherin asgari miktarı 10 dirhem (o dönemde yaklaşık iki koyunun değeri), Maliki mezhebine göre ise gümüşün asgari miktarı 3 dirhemdi. Şafii ve Hanbeli Mehr'in sayısında üst ve alt sınır yoktur.
Dini nikahlar yasal olarak bağlayıcı mıdır?
Evlenmek isteyen kişilerin yasal olarak evli sayılabilmesi için resmi bir nikah töreni yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca İslam inancının gerektirdiği bir diğer evlilik türü de "dini nikah" olarak da bilinen imam nikahıdır. Her iki durumda da eşler birbirini eş olarak kabul etmektedir. Ancak dini nikahların hukuken bağlayıcılığı yoktur. Bu nedenle evlenmeyi düşünen çiftlerin resmi olarak evlenmeleri gerekmektedir. Dini nikahın hukukta yeri yoktur.