Dünyanın en tehlikeli virüs çeşitleri! O virüs milyonlarca ölüme sebep oldu!

Pek çok insanı hasta eden, hatta öldüren Kovid-19 virüsü, tarihin en tehlikeli virüs türü haline mi gelecek? Virüsler hakkında duyacaklarınız sizi şok edecek! İşte dünyayı kasıp kavuran en tehlikeli virüsler!

2019 yılında ortaya çıkan Kovid-19 virüsünün neden olduğu pandeminin izleri yavaş yavaş silinirken, virüs ve onun omikron, pirola gibi farklı varyantları da sıklıkla gündeme geliyor. Kovid-19 virüsü her ne kadar tehlikeli olsa da aslında literatürde bildirilen bazı virüslere göre daha az öldürücü bir virüstür. Bu durum bana sadece bir soruyu hatırlatıyor. Dünyadaki en tehlikeli virüs türleri nelerdir? Dünyanın en tehlikeli beş virüsünü sizler için listeledik!

Onlar tarihteki en ölümcül beş adam! Dünyanın en tehlikeli virüs türü!
Tüm toplumlar geçmişte ve günümüzde pek çok fiziksel tehlikeyle karşı karşıya kalmıştır. Bu tehlikelerden kaçmak için "savaş ya da kaç" yaklaşımını benimserler, gerektiğinde tehlikeyle mücadele eder, gerektiğinde ondan kaçarlar. Onlardan, yani "görebildikleri" tehlikeden. Peki ya göremediğimiz şeyler? Milyarlarca yıldır etrafımızda var olan milyonlarca mikroskobik organizma var, ancak çoğu zaman onların varlığından habersiziz.

Dünyanın en tehlikeli virüsleri

Bakteriler, virüsler ve bazı mantar türleri çıplak gözle göremediğimiz mikroorganizmalardır. Mikroorganizmaların yararlı türleri olduğu gibi patojen türleri de vardır. Hastalığa neden olan mikroorganizmalar veya patojenler söz konusu olduğunda virüsler listenin başında gelir. 1796 yılında İngiliz cerrah Edward Jenner'in çiçek aşısını bulması ile çiçek hastalığına neden olan aşı virüsü dünya tarihinden silinmiş, son vaka ise 1977 yılında meydana gelmiştir. Ancak geçmişte ve günümüzde birçok insanı öldüren virüsler de vardır. Dünyadaki en tehlikeli virüs türlerini sizler için derledik!

kuduz virüsü
Kuduz virüsünün bilimsel adı, sinir sistemini hedef alan nörotropik silindirik bir virüs olan Rabies lyssavirus'dur. Esas olarak kuduz hayvanların tükürüğüyle, nadiren de insan tükürüğüyle bulaşır. Kuduz aşılarının bulunması nedeniyle ölüm oranları önemli ölçüde azalmış olsa da, bu durumun Hindistan ve Afrika'nın bazı bölgelerinde hala sorunlara neden olduğu biliniyor. Tedavi edilmediği takdirde %100 ölüme neden olur ve bu da onu dünyadaki en tehlikeli virüslerden biri yapar.

Ebola virüsü
İnsanların ve hayvanların kan veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılan virüsün bilinen 5 türü vardır. Bu ishal, kanama, ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi semptomlara neden olabilen çok tehlikeli bir virüstür. İlk Ebola salgınları Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Sudan'da görüldü. 2014'ten 2016'ya kadar Batı Afrika ülkeleri tarihteki en kötü Ebola salgınını yaşadı ve yaklaşık 12.000 kişi hayatını kaybetti.

HIV
Bağışıklık sistemine zarar vererek AIDS'e neden olan bir virüstür. Bağışıklık sistemi o kadar kırılgan hale geliyor ki, genellikle hafif semptomları olan grip gibi hastalıklar bile virüsü taşıyanlar için ölümcül olabiliyor. Başlıca bulaşma yolları korunmasız cinsel ilişki ve virüs taşıyıcılarıyla doğrudan kan temasıdır. Bugün hala bir tedavisi yok.

H5N1 grip virüsü
Halk arasında kuş gribi olarak bilinen bu virüs zatürreye, hatta ateş, öksürük ve boğaz ağrısından ölüme neden olabiliyor. Nefes almak zorlaştıkça ve oksijen vücuda ulaşamadıkça çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Virüs genellikle insanlara enfekte kümes hayvanlarının etinin tüketilmesi veya virüsü taşıyan kuşlarla temas yoluyla bulaşır. Çok nadir de olsa insandan insana bulaşma mümkündür.

SARS virüsü
Virüs taşıyan omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşan ve ciddi akut solunum yolu hastalıklarına neden olan bir virüstür. Hastalığın ilk olarak Çin'deki bir hayvan pazarında ortaya çıktığı ve oradan dünyaya yayıldığı anlaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hastalık dünya çapında yaklaşık 8.000 kişiye bulaştı.

20 Eki 2023 - 21:55 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Doğuş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Doğuş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Doğuş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Doğuş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.