Hamile kalmamak için en risksiz korunma yöntemi! Hamilelikten korunma yolları

Ebeveyn olmaya hazır değilseniz eşinizin kullanabileceği bazı koruyucu yöntemler vardır. Kadın Hastalıkları ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Zeynep Yılmaz, en güvenilir ve risksiz doğum kontrol yöntemlerini anlatıyor.

Koruma yöntemleri kamuoyunun konuştuğu utanç verici konulardan biri olarak kabul edilebilir, ancak aslında cinsiyetten bağımsız olarak herkesin bunu bilmesi gerekir, ancak tam olarak veya yanlış anlaşılmadığı takdirde toplumda bazı sosyal sorunlara neden olabilir. Planlanmamış bir hamilelik sonucunda bazı çiftler anne ve baba olmanın heyecanını ve mutluluğunu sevdikleriyle paylaşmaya başlarken, bazıları ise böyle bir olayı önceden planlamadıkları için şaşırabilirler. Hamilelik çok ciddi ve şaşırtıcı bir konudur ve gönüllü olarak bebek sahibi olmak çok önemlidir çünkü sadece bebeğin hayatında değil, ebeveynlerin hayatında da ilk sırayı alır.

Takvim yöntemi:

Yumurtlama tarihinin ve adet döngüsünün takvimde işaretlenmesi, eski çağlardan günümüze kadar kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Her ayın başında adet gören kadınların yumurtlama döneminde partneriyle yakın temasta olması gebelik şansını artırıyor. Bu nedenle hamile kalmak istemiyorsanız bu dönemde partnerinizle yakın fiziksel temasta bulunmamalısınız.

Tüp ligasyonu (fallop tüpü ligasyonu):

Gebeliği önlemek için uygulanan doğum kontrol yöntemlerinden biri de cerrahi müdahale gerektiren tüp ligasyonudur. Tüp ligasyonu olarak da bilinen bu yöntemde kadının hamile kalma şansı neredeyse sıfırdır. Bu en uzun ömürlü doğum kontrol şeklidir!

Fitil yöntemi:

Hamileliği önlemek için kadının vajinal bölgesine fitiller koyabilirsiniz. Fitillerin bulunmadığı durumlarda köpük veya tablet şeklindeki doğum kontrol yöntemleri tercih edilebilir. Vajinaya yerleştirildiğinde erkeğin sperm hücreleri rahme ulaşamadan ölür ve gebelik riski ortadan kalkar. Yakın temastan 1 saat önce kullanılmalıdır.

Ertesi günün hapları:

Ertesi gün hapı, diğer doğum kontrol yöntemlerinden farklı olarak cinsel ilişkiden önce değil, cinsel ilişki sonrasında kullanıldığında, belirtiler ortaya çıktıktan sonra oluşabilecek gebelik riskini önleyici bir yöntemle ortadan kaldırıyor.

Deri altı implantlar:

Progesteron hormonunun etkisi nedeniyle cilt altı implantlar tercih edilmekte olup ortalama uzunluğu yaklaşık 4 cm kadardır. Subdermal implantlar 3 yıl süreyle kullanılabilir ve yalnızca bir uzman tarafından takılıp çıkarılabilir.

Doğum kontrol hapları:

Hamileliği önlemek için adet kanamasının ilk günü ve ardı ardına 21 gün boyunca düzenli olarak doğum kontrol hapı alınmalıdır. 21. günün sonunda 1 hafta ara verip tekrar tüketmeye başlayın. Doğum kontrol hapları bırakıldığında gebelik olasılığı eski düzeyine döner.

25 Eki 2023 - 06:52 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Doğuş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Doğuş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Doğuş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Doğuş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.