HABER MERKEZİ- Halk sağlığı uzmanı Dr. Bingle Toplum Sağlığı Merkezi'nin evde geleneksel yöntemlerle konserve yapılması konusunda önemli bir uyarısı var. Raşit Dursun, "Küflenmiş, şişmiş, rengi ve kokusu değişmiş, kapağı bükülmüş veya kapağı sızdıran konserveler asla yenmemeli, hatta tadına bile bakılmamalıdır."
Konserve yiyecekler geleneksel olarak evde yaz sonlarında hazırlanır ve çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında tüketilir ve dikkatli olunmadığı takdirde gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Bu konu hakkında Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü toplum sağlık merkezlerinden halk sağlığı uzmanları Dr. Raşit Dursun önemli bir uyarıda bulundu.
Doktora Duerson, şöyle konuştu: "Mevsim meyve ve sebzelerini farklı dönemlerde tüketmenin en yaygın yollarından biri konserve yapmaktır. Yaz ve sonbaharda ülkemde geleneksel şekilde yenen konservelerin sayısı artıyor. Botulizm bir tür gıda zehirlenmesidir, Çoğunlukla Konserve Yiyeceklerden kaynaklanır." Evde hazırlanan konserve yiyeceklerden kaynaklanır.
Mide bulantısı, kusma, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler, kontamine konserve ürünleri yedikten 12 ila 72 saat sonra başlar ve bunu yutma ve konuşma güçlüğü, ağız kuruluğu, bulanık görme ve çift görme gibi belirtiler izleyebilir. gelecek. "Ağır vakalarda kalp ritmi bozuklukları, nefes alma güçlükleri ve maalesef ölüm bile gözlemlenebiliyor" dedi.
"Konserve yiyecekler düdüklü tencerede pişirilmelidir"
Konserve gıdaların iyice yıkanması, çevre hijyeninin sağlanması, tuz oranının dengelenmesi gerektiği vurgulanıyor. Durson, "Isıya dayanıklı cam eşyalar kullanın ve kapaklarının paslanmamasına dikkat edin. Konserve yiyecekleri düdüklü tencerede pişirip açtıktan sonra en az 10 dakika yüksek sıcaklıkta tüketmek bu ihtimali azaltabilir" ." Şişmiş, rengi solmuş ve kokulu, kapakları bükülmüş veya kapakları sızdıran konserve yiyecekler. "Yemeyin, tadına bakmayın.
Özellikle kronik hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve diğer hastalıkları olan kişilerin konserve sebze, turşu, kimchi gibi tuz içeriği yüksek gıdaları tüketmekten kaçınması gerekmektedir. Bunun yerine alternatif depolama yöntemleri (kurutma, dondurma vb.) kullanılabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün gıda güvenliğine ilişkin beş temel tavsiyesini her zaman aklımızda tutmalıyız.
Bunlar; gıdaların temiz bir şekilde saklanması, pişmiş gıdaların pişmemiş gıdalardan ayrı saklanması, gıdaların doğru şekilde pişirilmesi ve güvenli sıcaklıklarda saklanması, gıda üretiminde temiz su ve temiz hammaddelerin kullanılmasıdır. "Yine de gıda zehirlenmesi belirtileri tespit edersek en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamızda fayda var" dedi.
.
Yorum yazarak Gaziantep Doğuş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Doğuş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Doğuş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Doğuş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gaziantep Doğuş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Doğuş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Doğuş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Doğuş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.