Enerji ve vitamin açısından zengin kahvaltı ürünleri sağlık açısından oldukça önemlidir. Tam tersine kahvaltı ürünleri vücutta iltihaba neden olabilir ve kronik hastalıklara yol açabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve obeziteye katkıda bulunan kahvaltılık yiyecekleri bir araya getirdik. Bu öneriler ömrünüzü uzatabilir. İşte sağlıklı olmanın adım adım kılavuzu…

Hububat

Pek çok marka reklamlarında tahılların vitamin açısından zengin ve besleyici olduğunu vurguluyor. Bu nedenle yetişkinler ve çocuklar kahvaltıda mısır gevreği yerler. ama gerçek bu değil. Pek çok kahvaltılık gevrekte şeker oranı kurabiye ve tatlılardan bile daha yüksektir. Tam tahılların veya yapay vitamin ve minerallerin eklenmesi onları sağlıklı bir seçim yapmaz.

Tahıl paketleri genellikle "Tam tahıl içerir" gibi sağlık iddialarını içerir. Etiketler ayrıca tahılın A vitamini ve demir gibi iyi bir besin kaynağı olduğunu da gösterebilir.

Aslında bu tahıllar yüksek oranda işlenir ve yalnızca az miktarda tam tahıl içerir. Ek olarak besinler, zenginleştirme adı verilen bir süreçte yapay olarak eklenir. Bir çalışma, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmek için tasarlanmış zenginleştirilmiş bir kahvaltı gevreği yiyen çocukların hastalanma olasılığının, tahıl yemeyenler kadar olduğunu buldu.

Kahvaltılık gevrekler çoğunlukla rafine edilmiş (tam tahıllı olmayan) tahıllar ve şeker içerir. Aslında şeker genellikle içindekiler listesinde birinci veya ikinci sırada yer alır. Listedeki konum ne kadar yüksek olursa, miktar da o kadar büyük olur.

Bazı araştırmalar, 1 fincan mısır gevreğinin genellikle 3 çikolatalı kurabiyeden daha fazla şeker içerdiğini göstermektedir. Yulaf ezmesi gevreği gibi "besleyici" tahıl seçenekleri bile sıklıkla şekerle yüklüdür. Yüksek şeker alımı obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer kronik sağlık sorunları riskini artırabilir.

Margarinle tatlandırın

Tost, popüler kahvaltı türlerinden biri olarak hiç de masum değil. Tost iki nedenden dolayı sağlıksız bir kahvaltıdır. Birincisi, çoğu ekmeğin içindeki un rafine edilmiştir ve size çok az besin ve lif sağlar. Rafine karbonhidrat oranı yüksek, lif oranı düşük olduğundan kan şekeri seviyesini çok hızlı yükseltebilir. Yüksek kan şekeri açlığın geri tepmesine neden olabilir, bu da bir sonraki öğünde daha fazla yemenize neden olarak kilo almanıza neden olabilir.


İkincisi, çoğu margarin, yiyebileceğiniz en sağlıksız yağ türü olan trans yağ içerir. Gıda üreticileri, oda sıcaklığında katı olan doymuş yağlara daha benzer hale getirmek için bitkisel yağlara hidrojen ekleyerek trans yağları üretiyor. Araştırmalar doymuş yağın zararlı olduğunu göstermese de trans yağın kesinlikle zararlı olduğunu gösteriyor. Trans yağların oldukça iltihaplı olduğuna ve hastalık riskini artırdığına dair iyi kanıtlar var. Ayrıca margarinin "trans yağ içermez" olarak etiketlenebileceğini ancak porsiyon başına 0,5 gramdan az olduğu sürece yine de trans yağ içerdiğini unutmayın.

Editör: Haber Merkezi