Kahve içtiğinizde kafeinin yan etkileri ruh halinizi ve vücudunuzu aniden değiştirebilir. Kafein vücutta yaklaşık 4 saat kalır. Kafein seviyeleri, bireysel toleransa, yaşa, kiloya ve kafeine karşı duyarlılığa bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle hamile kadınların ve gençlerin kafein alımını en aza indirmeleri tavsiye edilir. Kahvedeki kafeinin yan etkilerini sizler için derledik.
1. Baş dönmesi
Baş dönmesi de kafeinin bir yan etkisidir. Beyne giden kan akışını azaltır ve en sık kullanılan ilaç şeklidir.
2. Uykusuzluk
Uykusuzluğun birçok türü vardır. Kahve, özellikle yatmadan önce çok fazla veya çok fazla içerseniz, uykusuzluğa neden olmak veya uykusuzluğu şiddetlendirmek konusunda aslında büyük bir rol oynayabilir.
3. Kaygı
Kafein ve kaygı arasındaki ilişki kişiden kişiye değişebilir. Adrenalin salınımını tetikler.
4. Kas dağılımı
Kafeinin kas liflerine zarar verdiği biliniyor. Bir vakada, bir kadın yaklaşık 565 miligram kafein içeren 32 ons (1 litre) kahve içtikten sonra mide bulantısı, kusma ve koyu renkli idrar yaşadı.
5. Sindirim sorunları
Bağırsak hareketine yardımcı olması için hiç sabah kahvenizi içtiniz mi? Kafein mide asidinin üretilmesine yardımcı olur. Kafein idrar söktürücüdür, yani idrar üretimini artırır. Daha önce de belirttiğimiz gibi kafein bağırsak hareketlerinizi artırır ve daha sık idrara çıkmaya başlarsınız.
6. Sinirlilik
Çok fazla kafein kendinizi hasta hissetmenize neden olabilir. Kafein ruh hali değişimlerinizi artırabilir. Ayrıca kendinizi huzursuz hissetmenize de neden olabilir.
7. Sinirlilik
Kafein kaygınızı artırabilir ve sizi gergin hale getirebilir. Kafeinin kaygı ve paniğe yol açan özelliklere sahip olduğu ve bu özelliklerin özellikle panik bozukluğu olan kişilerde fark edildiği söyleniyor.
8. Baş ağrısı
Kafeinin baş ağrıları üzerinde kişiden kişiye değişen karmaşık etkileri olduğu bilinmektedir. Kafein bazen baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olsa da bazı kişilerde baş ağrısını da tetikleyebilir.
9. Sizi gerginleştirir
Kahve titremesi, çok fazla kafein içtikten sonra hissettiğiniz duygudur. Bu ilk etkiler kaybolmaya başladıkça, kaçınılmaz çöküşten önce titreme, sinirlilik ve kalp çarpıntısını içerebilir.
10. Yüksek tansiyon
Çalışmalar ayrıca egzersiz sırasında tüketilen yüksek miktardaki kafeinin hem sağlıklı kişilerde hem de hafif hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncını artırabildiğini göstermiştir.
11. Artan kalp atış hızı
Yüksek kafein alımı kalp atış hızının artmasına neden olabilir. Bir vaka çalışmasında, bir kadın yüksek dozda kafein tozu ve hapları alarak intihara teşebbüs etmiş ve hızlı kalp atışı, böbrek yetmezliği ve diğer ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmıştır.
12. Yorgunluk
Kafein, yorgunlukla mücadele etmek ve uyanıklığı artırmak için yaygın olarak kullanılan merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Ancak kafein geçici olarak enerjiyi ve uyanıklığı artırsa da uzun vadede yorgunluk sorunlarına da neden olabiliyor.