Birçok kişi fındıkları gece boyunca suya batırır. Peki fındıklar suya batırılabilir mi? Suya koyarsan ne olur? Cevap şu şekilde...

Neden fındıkları suya batıralım?


İşte ceviz ve benzeri kuruyemişleri yemeden önce suda bekletmeniz için bazı nedenler:

1-Temizlenmeye ihtiyaçları var

Kuruyemişler çoğu zaman uzun süre depolanır ve masanıza gelmeden önce birçok farklı tezgahtan geçer. Tüketmeden önce su ile yıkamak, işlem sırasında birikmiş olabilecek toz ve benzeri kirlerin uzaklaştırılmasını sağlar.

2- Artan besin değeri


Fındıkların sindirimini zor buluyorsanız ve yedikten sonra rahatsızlığa neden oluyorsanız, bunun sorumlusu tanenler olabilir. Tanenler, tahıllarda, muz ve elma gibi meyvelerde, bazı meyvelerde ve sert kabuklu yemişlerde bulunan fenolik bileşiklerdir. Bu, fındıkların çimlenmesini önleyen ve uzun süre saklanmasını sağlayan bir maddedir. Ne yazık ki bu maddeler aynı zamanda vücudunuzun yiyeceklerdeki besinleri emmesine de engel olur. Bunu sindirim enzimlerini engelleyerek ve mineral ve vitamin kullanımını sınırlayarak yaparlar. Ayrıca tanenler yediğiniz proteinlerle kompleks oluşturma eğilimindedir. Bu komplekslerin sindirimi de zordur. Yüksek miktarda tanen, vücudun demir emilimini bile olumsuz yönde etkileyebilir. Fındıkları ıslatarak içerdikleri tanenlerin çoğunu giderirsiniz. Ceviz gibi sert kabuklu yemişlerde bulunan tanenlerle ilgili bir başka sorun da, pek çok insanın hoşuna gitmeyen hafif acı bir tat vermeleridir. Nemlendirme bunu önleyebilir. Fitik asit doğal bir antioksidandır. Ancak vücudunuzun beslenme yoluyla emdiği minerallerde sorunlara neden olduğu da bilinmektedir. Fındıktaki bu bileşik, gıdada bulunan demir, çinko ve hatta kalsiyum gibi metal iyonlarını "şelatlayabilir". Bu, fitik asidin bu iyonlara bağlanarak çözünmeyen ve gastrointestinal kanalda emilmesi zor tuzlar oluşturduğu anlamına gelir. Bu, mineral sisteminizi yok eder.


Fitik asit ayrıca protein sindirimine yardımcı olan enzimler olan pepsin ve trypsin'i de inhibe eder. Birincisi midedeki proteinlerin parçalanmasına yardımcı olurken ikincisi ince bağırsakta protein sindirimine yardımcı olur. Fındıkları ıslatarak fitik asit içeriğini azaltabilirsiniz. Bu "anti-besleyici" maddenin ortadan kaldırılması, vücudunuzun, yediğiniz gıdalardaki minerallerden faydalanmasını sağlar.

2- Sindirim kolaylaşır

Araştırmalar badem gibi kuruyemişlerin katı bir yapıya sahip olduğunu ve sindirim sırasında midenin onları parçalamasını zorlaştırdığını gösteriyor. Aslında çiğ badem dokusu genellikle sindirimden sonra bozulmadan kalır. Hassas bir mideniz, sindirim sorunlarınız veya glüten duyarlılığınız varsa kuruyemişleri suda bekletmek sindirimi kolaylaştırabilir. Fındıkları işleyerek, hatta suda bekleterek vücudunuzda parçalanma hızını değiştirebilirsiniz. Tanenleri ve fitik asidi giderir ve kuruyemişleri yumuşatır, böylece çiğnenmeleri ve iç kısımlarının parçalanması daha kolay olur. Fındık yedikten sonra bağırsak tahrişi yaşıyorsanız ancak yine de besinsel faydaları nedeniyle bunları yemek istiyorsanız bu harika bir seçenektir.

3. Soyulabilir

Fındıkları ıslattıktan sonra tohum kabukları daha kolay çıkar. Yemekten önce ince kabukların soyulması gerekliliği tartışmalı olsa da bu işlem sindirimi iyileştirebilir. Örneğin Ayurveda, besin maddelerinin daha erişilebilir olmasını sağlamak ve acı tadını azaltmak için bademlerin ıslatılıp kabuklarının çıkarılmasını önerir.

Bu suyu içmeyin!

Kuruyemişleri tüketmeden önce bir gece suda bekletmek yeterlidir ancak daha sonra suyu tüketmek iyi bir fikir olmayabilir. Bu su toz ve tanenlerle dolacak ve siz fındıkları arındırmayı hedefliyorsunuz. Fındıkların tekrar çıtır olmasını istiyorsanız kısık ateşte kızartın.

Editör: Haber Merkezi