Deprem Değerlendirme Toplantısına katılan Bakan Tunç Gaziantep özelinde önemli açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanlığı olarak Gaziantep’e 6,5 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını açıklayan Tunç, “15 bin 754 metrekarelik alanda yapılacak olan Gaziantep Adli Tıp Kurumu Başkanlığı için Ekim ayında ihale yapılacak’’ dedi. Bakan Tunç bölgeye 150 yeni hakim ve savcı görevlendirilmesi yapıldığını da söyledi.

Gaziantep Deprem Değerlendirme Toplantısı, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya, Bakan Yardımcıları Ramazan Can ile Akın Gürlek, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri, Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Karataş, çevre illerden başsavcılar, hakim ve savcılar katıldı.

GAZİANTEP’E 6,5 MİLYARLIK YATIRIM YAPILDI

Gaziantep’in yatırımda lider bir il olduğunu açıklayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Gaziantep yatırımından lider bir ilimiz. Dolayısıyla başta büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyelerimiz burada uygulanan projeler, milyarlık projeler, hükümetimizin yatırımları da gerçekten milyarları aşan tutarlar. Şimdiki rakamlarla güncelleyecek olsak, şu kağıttaki rakamların çok çok üstünde. Adalet Bakanlığı olarak bugüne kadar 6,5 milyarlık burada bakanlığımızın yatırımları olmuştur. Gaziantep'le ilgili hep beraber istişareli bir şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Toplam 34 bin metrekare büyüklüğünde Garnizon Merkez Adaylık binası 2009 yılında tamamlanmıştı. Şimdi tabii ondan sonra 43 bin 550 metrekare büyüklüğünde de ek Adalet Binası 2019 yılında tamamlanmıştı. Bunun yanında 60 bin 905 metrekare büyüklüğünde Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2016 yılında yapılmıştı. 4 bin 500 metrekare büyüklüğünde Nizip Adalet Binası da 2012 yılında tamamlanmıştı. 3 bin 500 metrekare büyüklüğündeki Adalet Binası da 2012 yılında tamamlandı ve ziyaret etmiştik. Depremde hasar görmüştü ve hızlı bir şekilde onarımlarını gerçekleştirdik. Bir de artan parayla da baş sarfımız ek bir Yapmış. Şu anda ihtiyacı görmeye devam ediyor.

İHALESİ EKİM AYINDA

Bakan Tunç, Gaziantep’e yapılacak olan Adli Tıp Bölge Başkanlığına ilişkin bilgiler verdi. Bakan Tunç, "2023 Ekim ayında ihalesini gerçekleştireceğiz. Gaziantep Adli Tıp Bölge Başkanlığımız, Şehitkamil ilçesi, Beylerbeyi Mahallesi'nde 7 bin 67 metrekare yüz ölçümlü taşınmaz üzerinde inşa edilecek. Nizip'te 2012'de adliye binasını tamamlamıştık. Bu kapsamda mevcut Nizip Adliyesi'nin yanına 22 bin 479 metrekare büyüklüğünde iki tane ek blok yapmayı planladık. 2023'ün sonuna doğru yapım ihalesini inşallah gerçekleştireceğiz. Gaziantep'e personel eğitim merkezi yakışır. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da önemli katkılarının olduğu personel eğitim merkezinin de inşallah 2023 sonuna kadar yapım ihalesi sürecini takip ediyoruz. Bu bölgeye hizmet edebilecek özellikle yargı mensupları, hakim, savcılarımızın bu bölgede eğitim, hizmet içi eğitim çalışmalarını gerçekleştirebileceği, Gaziantep Personel Eğitim Merkezinin inşallah ihale sürecini de takip ediyoruz."

150 YENİ HAKİM VE SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Gaziantep’te Personel eğitim merkezi açılacağını açıklayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Gaziantep'imize bir personel eğitim merkezi yakışır. Bölgeye 75 idari yargı, 75 tane yargı olmak üzere toplamda 150 yeni hakim ve savcı görevlendirmesi, ataması gerçekleştirildi.” dedi.

YATIRIM PROGRAMINA ALINDI

Gaziantep’teki çalışmalar ile ilgili bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Proje çalışmaları sürdürülen Büyükşehir Belediye Başkanımızın da önemli katkılarının olduğu personel eğitim merkezinin de takipçisiyiz 2023 yılı sonuna kadar yapım ihalesi sürecini takip ediyoruz ve bu bölgeye hizmet edebilecek özellikle yargı mensupları, hakim, savcılarımızın bu bölgede eğitim, hizmet içi eğitim çalışmalarını gerçekleştirebileceği Gaziantep Personel Eğitim Merkezinin ihale sürecini de takip ediyoruz. Şehitkamil ilçesinde inşa edilecek olan Güvenevler Mahallesi'nde 33 bin 534 metrekare taşımaz üzerinden inşa edilecek. 2024 yılı yatırım programı içinde.’’

YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Açıklamalarını sürdüren Bakan Tunç, ‘’Araban ilçemizde, İçişleri Bakanlığımızla Hükümet Konağı için bir projemiz devam ediyor. İnşaat sürüyor. İnşaatı yüzde 85 oranında ilerledi. Tamamlanmak üzere ve orada da bir kat ayrılarak Araban’daki Adliye Hizmetleri binasıyla birlikte görülmüş olacak. Gaziantep merkeze 292 daireli arabanın 6 İslahiye’ ye 24 Nizip’e 16 daireli Adliye Konutları projemizi var ödeneklerimiz ayrıldı. Onları da inşaat süreçlerini takip edeceğiz. Ceza İnfaz Kurumu'muz her biri bin 586 kişi iki adet E Tipi. Her biri 480 kapasiteli 2 adet açık cezaevi, toplamda 4 bin hükümlü ve tutuklu kapasiteli. Şehitkamil ilçesine, inşa edilecek ceza, infaz konumunda yatırım programımızda takip ettiğimiz önemli işlerimizden bir tanesi. Şehitkamil Özgürlük Mahallesi'nde 6 bin 173 metrekare arsa üzerinde de Çocuk Adalet Merkezi, çocukların özellikle yargılama süreçlerinde örselenmemesi açısından onların büyüklerle aynı adalet binalarında yargılanması yerine Çocuk Adalet Merkezi uygulamalarına başlamıştır. Çok sayıda İdare Mahkemesine ihtiyacımız vardı. Yeni İstinaf Daireleri kuruldu. Hem İdari İstinaf hem Adli İstinaf bunlarda özellikle bölgedeki yığılmayı önleyecek yeni daireler olarak göreve başladılar. Bölgeye 75 idari yargı, 75 tane yargı olmak üzere toplamda 150 yeni hakim ve savcı görevlendirmesi ataması gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

EKSİKLER GİDERİLECEK

Toplantı sonunda alınacak kararların önemine değinen Bakan Tunç, "Buradaki uygulamadan kaynaklanan problemleri özellikle yasama sürecine önereceğimiz, milletvekillerimize önereceğimiz acil kanun teklif ihtiyaçları da olacaktır. Buradaki görüşler doğrultusunda özellikle hem yasama açısından, mevzuat açısından, eksikliğimizi giderecek görüşler ortaya çıkacağına inanıyorum. Tabii özellikle bölgedeki idarecilerin, yerel yönetimlerimiz, belediye başkanlarımız karşılaştıkları problemlerle ilgili olarak, nerede tıkanıldığı işte Sayın Valimiz bahsetti. Özellikle yıkım kararları, ağır hasarlı binaların bir an önce kararının verilip yıkılması ya da yıkılmaması. Dolayısıyla vatandaşımız orada şunu bekliyor. Yani kendisinin mutmain olmasını istiyor. 'Benim binam oturulmayacak şekildeyse yıkılsın ama ben az hasarlı olduğu kanaatindeyim' diye dava açabiliyor. O anlamda bu tereddütleri bir an önce giderip, şehirlerimizi yeniden inşa etmek gibi bir mecburiyetimiz var. O nedenle yargısal süreçlerin çok uzamaması lazım. Eğer mevcut usulle gidersek bu yargısal süreçlerin uzama ihtimali söz konusu. Uzama ihtimali durumunda da şehrin, şehirlerin yeniden inşası, vatandaşın mağduriyeti söz konusu olabilecek’’ diye konuştu.
Konuşmaların ardından program sona erdi.


BAŞSAVCI KARATAŞ: DOĞAL AFETLERLE HER ZAMAN KARŞILAŞILABİLİR

Toplantının açılışında konuşan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Karataş, ‘’Doğal afet kavramı ülkemizin yabancısı olmadığı bir kavramdır. Ülkemizde en başta deprem olmak üzere sel, heyelan ve orman yangınları gibi doğal afetler sıkça görülmektedir. Bu nedenle, yakın zamanda yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve 10 ilimizi yakından etkileyen 6 Şubat Depremi, İstanbul ve Karadeniz bölgesinde yaşanan sel olayları ve Çanakkale’deki orman yangınları nedeniyle afet bilincinin en üst seviyede olduğu bugünlerde bu toplantının gerçekleştirilmesi ayrı bir anlam ifade etmektedir. Çünkü adli hizmetin yürütülmesine engel olabilecek doğal afetler ile her zaman karşılaşılabilir. Afet durumunda her seferinde ayrı tedbirler almak farklı sonuçlar ve çeşitli sorunlar doğurabilmektedir.’’

SORUŞTURMALARA DEPREMİN HEMEN ARDINDAN BAŞLADIK

6 Şubat tarihinde yaşanan Asrın Felaketi’nin ardından soruşturma işlemlerine başlandığını anlatan Karataş, ‘’Yargı Teşkilatı olarak depremin hemen sonrasında soruşturma işlemlerine başladık. tutuklamalar, adli kontrol şartıyla serbest bırakılma gibi tedbirler uyguladık. Bu kapsamda, afet anında adli hizmetlerin kesintisiz yürütülebilmesi ve makul sürede tamamlanması, uygulamada birliğin sağlanması, yaşanabilecek krizlerin çözüme kavuşturulması açısından Bakanlığımızca düzenlenen bu toplantının çok değerli ve verimli olacağını düşünüyorum. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum’’ diye konuştu.

ŞAHİN’DEN DİRENÇLİ KENT VURGUSU

Gaziantep’te depremden sonra yaptıkları çakışmalardan bahseden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep büyükşehir olarak bütün belediyeler birliğinde bütün dünyadaki gelişmeleri inceledik. Hangi alanda ne yapmamız gerektiğini gördük. Güvenli alanlar oluşturduk. Erken uyarı sistemlerini, dayanıklı binalar, dirençli kent altyapısı, dayanıklı zemin bunların hepsinin altyapısını çalıştık. Önce imar baskı planını yaptık Ulaşım askı planını yaptık. İklim baskı planı yaptık. Havuzumuzu duşa çevirdik. Ortak çamaşırhaneler kurduk. Belediye olarak da yavaşladığımız alanlarda enerji A.Ş. Yenişim A.Ş. Kurduk, Ağaç A.Ş. Kurduk. Elektrikli otobüsten hidrojenli otobüse geçti. Bunların hepsi bizim görevimiz” dedi.

14 BİN BİNANIN YIKILMASI GEREKİYOR

Yıkım çalışmaları hakkında bilgi veren Gaziantep Valisi Kemal Çeber, “26 bin toplamda acil yıkım yapılması gereken ya da ağır hasarlı binamız var. Bugün itibarıyla 14 bin binayı yıkılması gerekiyor. Hatay, Nurdağı ve İslahiye'deki gibi patır patır yıkamıyoruz. Sağlam sekizer dokuzar katlı apartmanların arasında bir tane apartmanı alıp çıkarmamız gerekiyor, trafiği 10 gün kapatmamız, elektrikleri kesmemiz, tozla mücadele etmemiz gerekiyor ve çok fedakâr çalışmamız gerekiyor” dedi.
CEYDA BOZKURT

Editör: Haber Merkezi