Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, gıda denetimlerine ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. Karayılan, Gaziantep’te kayıtlı yaklaşık 17 bin gıda işletmesinin faaliyet gösterdiğini belirterek, “2018’in ilk 4 ayında İl Müdürlüğümüzce 8 bin 098 adet gıda işletmesine denetim yapılmış, farklı gıda ürünlerinden 688 adet numune alınmış doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını tehdit eden ve mevzuata aykırı olan durumlarda işletmelere yasal işlem uygulanmıştır” dedi.

Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, gıda denetimlerine yılın ilk 4 ayında da hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, “İl Müdürlüğümüz ilimizde tüketici bilincini arttırmak ve güvenilir gıda üretilmesini ve tüketilmesini sağlamak ve halk sağlığının korunmasına yönelik tüm denetim, kontrol, numune alma ve gereken durumlarda idari yaptırım uygulama yetkisini Bakanlığımız adına yürütmektedir. İl Müdürlüğümüzce gıda denetim hizmetleri günümüz itibariyle 71 Gıda Kontrolörü ve 14 araçla mesai kavramı gözetmeksizin ifa edilmektedir” dedi.

BİN 200 LİTRE SAHTE ZEYTİNYAĞI İMHA EDİLDİ

Karayılan, Gaziantep’te kayıtlı yaklaşık 17 bin gıda işletmesinin faaliyet gösterdiğin açıklayarak, “İlimizde kayıtlı yaklaşık 17 bin gıda işletmesi faaliyet göstermekte olup, 2018 yılı içerisinde toplam bin 186 İşletmeye İşletme Kayıt ve Onay Belgesi düzenlenmiş ve bu işletmeler risk esaslı denetim programımıza dahil olmuştur. 2018’in ilk 4 ayında İl Müdürlüğümüzce 8.098 adet gıda işletmesine denetim yapılmış, farklı gıda ürünlerinden 688 adet numune alınmış doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını tehdit eden ve mevzuata aykırı olan durumlarda işletmelere yasal işlem uygulanmıştır. Denetimler sonucu bu yıl içerisinde 108 işletmeye toplam 812 bin 666 TL idari para cezası kararı verilmiştir. Aynı zamanda mevzuata uygun olmayan 780 kg sahte salça, bin 200 litre sahte zeytinyağı imha edilmiştir. İl Müdürlüğü olarak gıdaya yönelik hilelerin önüne geçmek ve halkın güvenilir gıdaya ulaşabilmesini sağlamak için Bakanlıkça belirlenmiş programların yanı sıra üreticileri ve tüketicileri bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yürütmekteyiz” şeklinde konuştu.

SEKTÖREL EĞİTİM TOPLANTILARI ÖNEMLİ

Sektörel eğitim toplantıları düzenlediklerini açıklayan Karayılan, “Sektörel eğitim toplantıları düzenlemekte; el broşürü, liflet, afiş vb. ile halkımızın doğru bilgiye ulaşmasını sağlayıcı bilgilendirme çalışmaları yapmaktayız. Eğitim çalışmalarımızı, en hassas ve önemli tüketici grubu olan çocuklarımızın düzeyine indirmekte, orta öğretim kurumlarında güvenilir gıda-hijyen-sağlıklı beslenme konulu eğitim çalışmaları düzenlemekteyiz. Halkımızın güvenilir gıda tüketmesinin sağlanması Bakanlığımızın en önemli ve öncelikli politikalarındandır. Bu kapsamda halkımızın gıda güvenliği konusundaki talep, istek ve şikayetlerine en kısa sürede yanıt verilmesi için 7 gün 24 saat hizmet veren 174 Alo Gıda Hattına ilave olarak İl Müdürlüğümüz tarafından 530 843 5252 nolu whatsapp öneri, şikayet ve ihbar hattı oluşturulmuştur” ifadelerine yer verdi.

466 ALO GIDA BAŞVURULARINI DEĞERLENDİRİYORUZ

Karayılan, yıl içerisinde 466 adet Alo Gıda başvurusu değerlendirilip gerekli işlemler hassasiyetle yaptıklarını aktararak, “Kurum olarak vatandaşlarımızdan beklentimiz; gıda ürünlerini satın alırken ve tüketirken, Bakanlığımıza kayıtlı işletmelerden temin etmeleri, Paketli ürünlerin ambalajlarında son tüketim tarihlerine dikkat etmeleri ve üretim için gerekli izinlerin yazılı olup olmadığı kontrol etmeleri, açıkta, etiketsiz bir şekilde satılan her türlü üründen uzak durmalarını, şüphe duydukları her durumda İl Müdürlüğümüze ihbarda bulunmalarıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi