Mesleğe heyecanla yeni adım atan genç avukatların sorunları günden güne artıyor. Gerek mesleğin kendi özgül sorunlarından gerekse mevcut ekonomik sorunların yoğun bir biçimde etkilediği genç avukatlar, problemlerinin üst üste artmasından deret yakınıyorlar. Bir yılı aşkın avukatlık mesleğinde bulunan avukat Hasan Konuşkaner ve yaklaşık iki aydır avukatlık mesleğini icra eden Berna Hazar, en büyük sorunlarının ofis bulmak olduğunu belirttiler. Ofis kiralarına fahiş fiyatların biçildiğinden bahseden Konuşkaner “ son üç ayda kira fiyatları iki katına çıktı. Ofis kira fiyatları Ocak ayının başlarında 3 bin ila 4 bin türk lirası civarında iken, şu sıralar 7 bin ve 8 bin arasında değişiyor. Buna ek olarak ofis malzeme fiyatlarını da katarsak bir ofisin ilk başlarda kurulması 50 bin türk lirasını aşıyor” ifadelerini kullanarak mesleğin ekonomik zorluklarına değindi.
Ofis sayılarının yetersiz olduğunu belirten Hazar, her yıl artarak devam eden avukat mevcudiyetinden dolayı ofis bulmanın artık neredeyse imklansız hale geldiğini vurguladı. Hazar “İşimiz gereği adliyeye yakın olmak zorundayız. Adliye bölgesinde de ofis sayıları yetersiz olduğundan artık hem ekonomik hem de konum olarak uygun bir ofis bulmak imkansız hale geldi” sözleriyle durumun vahametini gözler önüne serdi.
BUZ DAĞININ GÖRÜNMEYEN KISMI DAHA BÜYÜK
Ekonomik zorlukların yanında en büyük sorunlarının sektörün içinden de kaynaklandığını belirten genç avukatlar özellikle hukuk eğitiminin yozlaşmasından ve yerlere düşmesinden dert yakındılar. Hali hazırda Gaziantep Barosu’na kayıtlı 2555 fiilenb çalışan avukatın ve 470 tane stajyer avukatın olduğunu belirten Konuşkaner ve Hazar, bu durumun hukuk fakültelerinin son yıllardaki artışından kaynaklandığını belirttiler. Konuşkaner “Türkiye çapında 160 bin civarında avukat bulunmakta ve buna ek olarak 20 bin kadar yeni hukukçu mezun olmaktadır. Dolayısıyla bu sayılara bakılarak sadece 8 yıl içerisinde var olan avukat sayısı iki katına çıkacak” ifadelerini kullanarak iş imkanlarının azalma gerekçelerinin çok sayıda üniversitelerin açılmasından kaynaklandığını vurguladı.
HUKUK ALANINDA GAYRİ ETİK DURUMLAR DA YAŞANIYOR
Genç avukatların yaşadığı diğer önemli bir sorunun da alanda çok fazla ekonomik olarak istismar edilmeleri olduğuna değinen Hazar ve Konuşkaner, bu konuda haksızlığa uğrayarak çok düşük ücretlere çalıştıklarını belirttiler. Diğer yandan kendi ofislerini kuramayan genç avukatların, alandaki tecrübeli avukatların yanında çalıştığını, pek çok kişinin sigortalarının dahi yapılmadığını açıklayan Konuşkaner ve Hazar, sigortaların yapılsa bile işveren avukatların bu durumu istismarı ettiklerini ve bu noktada kendi reklamlarını yaptıklarını vurguladılar. Konuşkaner “Pek çok işveren avukat yanındaki mesleğe yeni başlayan avukatları sigortasız ve çok düşük ücretlere çalıştırıyor. Hatta çoğu avukat yanında çalışan avukatların sigortalarını yatırsa dahi gayri etik bir şekilde çevrelerinde sigortalarını ödediklerine dair reklamlarını yapıyorlar. Bu durum etik dışı olduğu kadar biz genç avukatları da özlük haklarına aykırı olduğu için istismar eden bir anlayış” ifadelerini kullandı.
GENİŞ ÇAPLI BİR DÜZENLEME GEREKİYOR
Hukuk mesleğini icra etmek isteyen hevesli genç avukatların alanın içinden ve dışından kaynaklanan sorunların bir an evvel çözüme kavuşmasını istiyorlar. Avukatlık mesleğine geniş çaplı bir düzenleme gerektiğini belirten genç avukatlar, özellikle hukuk eğitiminin ve meslek disiplininin tamamıyla yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirttiler. Piyasada bilgi birikim açısından çok sayıda avukatın olduğunu belirten Hazar, belirli aralıkla meslek bilgisinin yeniden ölçülmesi gerektiğine değindi. Hazar “Avukatlık mesleğinin iyileştirilmesi adına belirli dönemlerde mesleki bilginin ve birikimin sınavlarla ve mülakatlarla ölçülmesi gerekiyor. Aynı zamanda hukuk eğitiminin daha kaliteli olması ve uygulamaya daha fazla ağırlık verilmesi mesleğin iyileşmesi adına önemlidir. Bu şekilde hem daha kaliteli genç hukukçu adayları mezun olur hem de mevcut avukatlar donanım açısından daha yeterli olur. Bu konuda barolar ve ilgili merciilere çok büyü işler düşüyor” sözlerini kullanarak yapıcı önerilerde bulundu.