Kadın sağlığıyla ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de her aybaşında görülen adet kanamasının hamilelik döneminde görülüp görülemeyeceğidir. Bebek müjdesi alan bazı kadınlar, hamile kaldıktan sonraki süreçte birkaç defalık da olsa regl kanamalarının görüldüğünü söyler. Hamileyken adet olmanın mümkün olmadığını belirten kaynaklardan yola çıkarak bu konuyla ilgili söyleyebileceğimiz tek şey, hamilelikte adetin mümkün olmadığıdır, ancak kanamaların görülmesi son derece normaldir. İlişki sırasında yumurta döllenmesi yerine geçen adet kanaması tamamen farklı bir olaydır. Bu esnada ortaya çıkan kanamaların nedeni ise çeşitli nedenlere bağlı olarak değişebilir.

Toplum içerisinde hamilelikte adet görme ile ilgili görüşlerden doğrusu, regl kanamasının hamilelikte görülmediğidir. Hamile kalan ya da kalmayan kadınlarda görülen her kanamanın adet kanaması olduğu zannedilmemelidir. Hamileliğin başlamasıyla birlikte embriyo rahme tutunur ve bu esnada kanama meydana gelebilir. Bu kanaması ise adet kanaması değil 'üstüne görme' dediğimiz kanamadan ibarettir.

Hamilelikte regl kanaması kaç gün sürer?

Hamileliğin ilk 3 aylık sürecinde normal olarak değerlendirilen yerleşme kanaması ve benzeri türde yaşanan kanamalar, yaklaşık 6 ila 12 gün aralığında gerçekleşebilir. Kanamanın şiddeti ve süreklilik süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bu dönemde mutlaka doktora danışılmalı ve süreç sağlıklı bir şekilde doktor kontrolünle ilerletilmelidir.

Hamilelikte Kanama Neden Olur?

1. Düşük sorunu

Hamile kadınlar gebelik boyunca özellikle ilk aylarda düşük yapma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Bu oran %20 civarındadır. Düşük durumu gerçekleştiğinden ilk olarak ince ince kanama olur. Bu kanama süreci sancılı ve karında kramplar oluşturacak şekilde olabilir. Bu yüzden bazı anne adayları bu durumu regl olma ile karıştırır. Fakat normal reglde kanamanın 3 veya 4. günden sonra azalması gerekirken, düşük durumunda kanamalar daha şiddetlenir. Bu süreçte kanamalar pıhtı atılımı şeklinde değişim gösterir. Anne adayının farkına varıp hemen kürtaj olması gerekir. Aksi halde zehirlenme yaşanıp anne adayı hayati tehlikeye düşebilir.

2. Dış gebelik

Dış gebelik dediğimiz durum aslında gebelik değildir. Üretilen yumurta, yumurtalık kanalında sperm ile buluşarak döllenir ve rahime gider. Burada büyümeye başlar. Dış gebelikte ise döllenmiş yumurta, rahim yerine yumurtalık kanalında kalıp burada büyümeye çalışır. Bu durum fizyolojik olarak mümkün olmadığı için anne adayı kanama yaşar. Tehlikeli bir durum olduğundan, bu gebeliğin sonlandırılması gerekir.

3. Yerleşme kanaması

Halk arasında yerleşme kanaması olarak adlandırılan durum, döllenmiş yumurtanın rahime yerleşme sürecinde yarattığı baskı ile ince damarlardan kan sızma olayıdır. Bu kan pembemsi renklidir. Ayrıca sadece birkaç gün sürer. Rahim damarlarının sıkışması sonucu oluşan bu kanama az miktarda ve kısa süreli olur. Genel olarak yumurtlama döneminden 10 gün önce gerçekleşir.

4. Hormonal düzensizlik

Gebe kalındığında hormonal değişimler gözlenir. Bu değişimler sonrası vajinada da değişiklikler olur. Değişen fiziksel ve hormonal denge sonucu kanamalar görülebilir. Bu kanamalar genel olarak kısa süreli ve pembemsi renkli olur.

5. İlaç kullanımı

Doğum kontrol hapları gebeliği engellenmesi için kullanılan haplardır. Bu hapların bırakılıp ardından hamile kalındığı dönemlerde kanamalar görülebiliyor. Bunun nedeni hormonların oluşan değişime verdiği tepkidir.

6. Üstüne görme

Gebelikte üstüne göre diye adlandırılan olay annenin hamile kaldıktan sonra birkaç kez regl benzeri durum yaşamasıdır. Vücudun gebeliğe hazırlanması sürecinde bazen eski fonksiyonlarını devam ettirme durumu olabiliyor. Genel olarak üstüne görme durumunda oluşan kanamalar kısa sürelidir. Pembemsi ve pıhtı pıhtı şeklinde olur.