Depremin ardından daha da yükselen kira fiyatlarının önüne geçmek imkânsız bir hal alırken diğer yandan ‘Kira Kanunu’ gibi yasal düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Konutta serbest piyasanın hâkim olduğunu dile getiren Emlak Danışmanı Batuhan Kızılaslan, ‘Kira Kanunu’ taslağını ve konut fiyatlarındaki durumu değerlendirdi.

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan kuralların bir yıl daha uzatılması bekleniyor. Parlamentoya sunulacak kira yasa tasarısı ilk kez fahiş kiraları suç haline getirecek. Fahiş fiyatlarla kiralama yapan ev sahipleri bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Fahiş kiraları suç haline getiren yasa önerisinin ise caydırıcı olması bekleniyor. Emlak Danışmanı Batuhan Kızılaslan, konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak Gaziantep’in emlak piyasasını anlattı.

“VATANDAŞ PEŞİNAT İLE DAİRE ALAMIYOR”

Ev sahiplerinin kiracılarına evlerini yüksek tarifeden kiraladığı Gaziantep’te, vatandaşın talep edilen kira fiyatlarına güç yetiremediğini ifade eden Kızılaslan, “Kiracı oranı bakımından Türkiye’de üst sıralardayız, Gaziantep’te ev sahibi olmak çok zor çünkü kredi faiz oranları çok yüksek. Bankalar; 1,50-1,70 aralığında konut kredi faiz oranı veriyorlar. Vatandaş 100 bin TL kredi çekiyor faizle ödemesini 200 bin TL olarak yapıyor bu da ev sahibi olmayı zorlaştıran hususlardan birisi. Bankalar faiz oranlarını düşürdüğü zamanda konut fiyatları fırlıyor. Ev sahipleri ve müteahhitler de dahil olmak üzere konutların fiyatlarına 200-300 bin TL faiz ekliyorlar. 2+1 dairelerin fiyatları bile aşırı yüksek, 1,5 milyondan 2 milyon TL’ye kadar satılan daireler var. Vatandaş hal böyleyken 700 bin TL peşinat ile daire alamıyor” dedi.

ÇOK ZOR…

Kira fiyatlarına getirilen düzenlemeye kimsenin uymadığını dile getiren Kızılaslan, “Kira fiyatlarını kontrol altında tutmak adına maliye bir ara konuyu takibe almıştı ancak konunun yine önüne geçilemedi. Konuyu ancak Cumhurbaşkanlığı makamı halledebilir özellikle de Gaziantep’te. Mesela şu anda arazi fiyatları da fırlamış durumda, Körkün bölgesinde villalar iki katına çıktı, mülkler fiyatları üzerine iki kat zam koydu. Yeni yasa tasarısının ve kira sözleşmesindeki yüzde 25’lik artış sınırının Gaziantep’te bir etki bulacağını ne yazık ki zannetmiyorum, çok zor… Sektör serbest piyasanın elinde olduğu için yazılan cezalarında kar edeceğini düşünmüyorum. Kimse yüksek fiyattan kiraladığı evin fiyatını sonrasında geri düşürmez” şeklinde konuştu.

DEPREMDEN SONRA FİYATLAR DAHA DA UÇTU

Kanun kapsamında yalnızca şikâyet hattı oluşturulabildiğini dile getiren Kızılaslan, “Gaziantep Valiliği’ne yüksek kiralar nedeniyle bin 500’ün üzerinde başvuru yapılmış. Fahiş kira arttırım olaylarında incelemelerde bulunulması gerekli. İnternet siteleri üzerinden verilen ilanların, satış sözleşmelerinin üzerindeki tutarların, gayrimenkullerin incelenmesi gibi uygulamalarda ancak fiyatları düşürebilirler. Depremden sonra fiyatlar daha da uçuk bir hal aldı. Gaziantep depremden sonra çok göç aldı, bu da fiyatlara aşırı yansıdı insanlar da daire bulamadıkları için bu fiyatları mecburen kabul ediyor. Depremden önce 1 milyon 250 bine sattığımız dairelerin fiyatları şu an da 2 milyona ulaşmış durumda” açıklamalarında bulundu.  (DENİZ YILMAZ)