Her kabarıklık veya renkli nokta ben olarak adlandırılmamalıdır. Gerçek benler, melanosit adı verilen hücrelerin bir araya gelmesiyle oluşur ve hem doğuştan hem de sonradan belirebilir. Genetik faktörlerin yanı sıra güneş ışığı ve solaryum gibi dış etkenler ben oluşumuna neden olabilirken, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ve hormonal değişiklikler de benlerin çoğalmasında etkilidir.

GÜNEŞTEN KORUNMA ÖNLEMLERİ

Benli kişilerin, özellikle doğuştan olan benleri korumanın mümkün olmadığı, ancak sonradan oluşan benlerde güneşten korunarak risklerin önüne geçilebileceği belirtiliyor. Güneş yanıklarından kaçınmak ve solaryum gibi UV ışığına maruz kalmaktan uzak durmak, benlerin tehlikeli hale gelmesini önleyebilir. Kemer gibi sürekli sürtünme yaratabilecek alanlarda yer alan benlere extra dikkat göstermek gerekiyor.

RİSK TAŞIYAN BENLER

Doğumdan itibaren veya ilk iki yıl içinde ortaya çıkan benler genetik etkilerle ilişkilidir. Ancak, ilerleyen yaşlarda güneşe maruz kalmak, benlerin sayısını ve yapısal bozukluklarını artırabilir. Düzensiz kenarlar, hızlı büyüme, renk koyulaşması, üzerinde kanama veya yara olması gibi belirtiler, derhal bir dermatoloğa başvurmanız gerektiğini işaret eder. Şüpheli benlerin çıkarılarak patolojik inceleme için gönderilmesi bazen gerekli olabilir.

BEN İZLEMENİZİ YAPIN

Kişilerin, belirli aralıklarla dermatolojik muayeneden geçmeleri ve benlerini düzenli olarak kontrol etmeleri önerilir. Çünkü malign melanom gibi ciddi kanser türleri, genellikle benler üzerinde gelişir. Erken teşhis, bu tür kanserlerin başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlar. Özellikle risk taşıyan bireylerin, yıllık kontrolleri aksatmamaları ve ben haritaları çıkartmaları tavsiye edilir.

YANLIŞ İNANIŞLAR

"Benlere cerrahi girişim uygulandığında kötü huylu bir şekle dönüşebileceği veya yayılabileceği inanışı oldukça yanlış." Benlerde kanserleşme riski varsa, cerrahi yöntemle çıkartılması gerektiğini ve bu işlemin lokal anestezi ile yapıldığını, günlük yaşamı etkilemediğini unutmamak önemlidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BELİRTİLER

C Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur? Sağlık İçin En Zengin Kaynaklar C Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur? Sağlık İçin En Zengin Kaynaklar

• Yapısı eğer asimetrikse,

• Kenarlarında düzensizlik varsa,

• İçinde birden fazla renk bulunuyorsa,

• Çapı büyükse,

• Yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa,

• Üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa,

• Üzerinde yara varsa.

Kaynak: Haber Merkezi