Sunulan teklifler, eski araçlarda geri dönüşümün kazandırılması ve yerlere çevre dostu, güvenli, yerli üretim araçlarının hazırlanmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. 25 yaş ve üzeri araç sahiplerinin merakla beklediği bu düzenlemenin yasalaşma süreci ise çok konuşulanlardan biri oldu.
2024'te 30 Milyonu Geçti
Bu düzenlemeye ilişkin yapılan açıklamalara göre, TÜİK sistemine göre 2023 yılı boyunca Türkiye'deki trafiğe kayıtlı araçların 28 milyon 740 bin 492 olduğu, 2024 yılı Ağustos ayında ise bu sayının 30 milyonu geçtiği belirtiliyor. Türkiye'deki kişilerin yaşlarının 14,5 olduğu ve bunların yüzde 25'inin 21 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğu ifade ediliyor.
Yaşlanan araçlar, bakım ve onarım masrafları açısından büyük bir yük oluşturmakta, trafikte güvenlik riskleri yaratabilmektedir. Aynı zamanda sağlık ve ekonomiye de zarar veriyorlar. Bu nedenle, 25 yaş ve üzeri yıllarda geri dönüşüme kazandırılması, büyüme ve ekonomik açıdan büyük önem verilmesi.
Teklif kapsamında, 25 yaş ve üzeri araçlarını geri dönüşüme veren kişilere, yalnızca bir kez olmak kaydıyla, Türkiye'de üretilen sıfır araçlar Özel Tüketim Vergisi'nden muaf yırtılma öngörülmektedir. Ayrıca bu teşvik kapsamında alınan araçlar yalnızca Türkiye'de üretilmiş araçların olması gerektiği vurgulanmıştır.
Hurda Teşvik Meclisi Meclis'ten Geçti Mi?
Hurda Teşvikiyle ilgili yasa teklifine ilişkin şu an için yeni bir gelişme bulunmamaktadır. Bu teklifler, eski araçların geri dönüşümünü sağlayarak, bunun yerine koruyucu ve güvenli yerli araçların hazırlanmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Teklif şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde değerlendirilme aşamasındadır.
Bu teşvik yasalaşırsa, son yıllarda gerileyen yerlilik oranı, artan araç fiyatları ve eski araçların hurdaya ayrılması gibi sonuçların olumlu sonuçlar doğurması bekleniyor. Kanun, 25 yaş ve üzeri araçların yenilenmesini ve ekonomiye kazandırılmasını, ithalatın azaltılmasını, akaryakıt israfının önlenmesini ve çevre yasağının engellenmesini hedeflemektedir.