İnşaatta gözlenen kalem kalem tüm maliyetlerin artışı zincirleme olarak 250’den fazla sektörü ve 2,5 milyon inşaat işçisini zora sokuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı verilere göre, inşaat maliyetleri eylülde aylık bazda yüzde 1,57, yıllık bazda yüzde 119,83 artış gösterdi. Öte yandan yıllık bazda malzeme endeksi yüzde 133,4 olarak belirlenirken işçilik endeksi ise yüzde 84,04 olarak açıklandı.

“SEKTÖR GİRDİ MALİYETLERİNİ KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ”

TÜİK verilerine göre inşaat maliyetlerinin bir kez daha rekor kırdığını dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, “Artan maliyetler zor koşullarda devam eden sektörü git gide yapılamaz hale doğru götürüyor. İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi olarak birçok sektörü içerisinde barındırıyor ve istihdama da katkı sağlıyor. Ancak sektör girdi maliyetlerini karşılayamaz hale geldi” dedi.

“MÜCADELE ETMEKTE ZORLANIYORUZ”

Zamların sektörü durma noktasına getirdiğini söyleyen Güçyetmez, “Pandemi sürecinde devam eden ve sürekli yenilenen artışlarla sektördeki paydaşlarımız, meslektaşımız, zorlu koşullarda üretimlerine devam etmeye çalışıyorlardı ama artık bu zamlarla da durma noktasına gelmiş durumdayız. Artık zorlu koşullarla mücadele etmekte zorlanıyoruz. Kamu müteahhitleri açısından da zorlu bir süreç yaşanıyor. Kamu müteahhitleri olarak yatırımlara, devlet ihalelerine giren müteahhitlerin sayısı da artık azalıyor. Kamu müteahhitleri açısından da kilitlenmiş bir durum söz konusu. Bu arkadaşlarımızın da ek fiyat farkı kararnamesi, tasfiye hakkı verilmesi, sicil af konularının da mutlaka değerlendirilmesi ve orada da kördüğümün çözülmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“MAKAS GİT GİDE AÇILIYOR”

Açıklanan 2022 birim fiyatlarının piyasanın çok daha altında kaldığını ifade eden Başkan Güçyetmez, “Git gide makas açılıyor, özel ve kamu fark etmeksizin sektör artık sürdürülebilirliğini yitirdi. Bu durumun ise sonuçları çok kötü olacak, korktuğumuz odur. İnşaat sektörü zora girdiği zaman ki hâlâ kilitlenmek üzere olduğu zamanlardayız, bu gidişat işsizlik, istihdam ve sosyolojik ve ekonomik konularda kötü sorunlara yol açacak. Sektör nasıl düzelecek, nasıl adımlar atılacak, nasıl karar verilecek, ne olacak biz de bekliyoruz. İlgili yetkililer açısından da bir iyileştirme, karar ve destek bekliyoruz” dedi.

“SEKTÖRÜN BAŞ EDECEK GÜCÜ KALMADI”

Sektörün rekor artışlarla artık baş etme gücü kalmadığını belirten Güçyetmez, “Ülkede genel anlamda bir enflasyon problemi ile karşı karşıyayız. Buna bağlı olarak da inşaat maliyetlerinde de sürekli ham maddelere gelen zamların da etkisi var, son dönemlerde özellikle pandemi de ortaya çıkan fırsat maliyetinin de bir takım etkisi var, bu fırsat maliyetinin önüne geçilmesi lazım. Devletin yetkililerinin özellikle fiyat farklarını ve artışlarını incelemesi gerekiyor. Hammaddeye gelen zamlar haricinde elektrik gibi kalemlerde yapılan zamlarda doğal olarak üretime yansıyor, bunların da etkileri göz ardı edilebilecek bir şey değil sonuçları da birikerek dolaylı yollardan zam olarak yansıyor” açıklamalarında bulundu.