Yaklaşık 3 milyon nüfusu ile ülkenin en kalabalık illerinden biri olan Gaziantep’te hastanelerdeki yoğunluğun günden güne arttığı ve hastaların randevu bulamadıklarını belirten Karaca, randevu bulabilenlerinse muayene ve tetkikler için hastanelerde havasız ortamda uzun saatler bekletildiğini ifade etti. Karaca, 6 Şubat depremlerinden zarar gören Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ana binasının da ağır hasar alması nedeniyle hizmete kapatılmasının ve 10 yıldır inşaatı bitmeyen şehir hastanesinin de açılmamasının yoğunluğu arttırdığını, yoğun bakım ünitelerinde de aynı sorun olduğunu, vatandaşların özel hastanelere mahkum edildiğini söyledi.

Bu durumun hem hastalar hem de sağlık çalışanları açısından çileye dönüştüğünü ifade eden Karaca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. Karaca, depremde zarar gören hastanelerin yapımına neden başlanmadığını, Gaziantep Şehir hastanesinin yapımına ne kadar bütçe ayrıldığı, kamu hastanelerinin ve istihdam edilecek sağlık emekçisi sayısının neden arttırılmadığı, performans sisteminin neden kaldırılmadığı ve organize sanayi bölgelerine neden kamu hastanesi açılmadığı gibi yönelttiği çok sayıda sorunun tamamı şöyle:

1-    Depremde zarar göre kamu hastanesi binalarının yapımına neden hala başlanmamıştır?

2-    10 yıldan fazladır yapımı süren şehir hastanesi neden tamamlanmamaktadır? Bu hastanenin yapımına harcanan kamu kaynakları Gaziantep sağlık sistemine ayrılan bütçenin ne kadarını oluşturmaktadır?

3-    Gerek kendi nüfusu gerekse dışarıdan gelen hasta sayısı düşünüldüğünde; “sağlık üssü” iddiasındaki bir kentin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek hastane ve sağlık çalışanı bulunmakta mıdır?

4-    Sağlık çalışanlarının ve kamu hastanelerinin sayısının ve niteliğinin arttırılması için bir adım atacak mısınız? Uzman hekimlerin kamuda görev yapmasını teşvik edecek ne tür adımlar atacaksınız?

5-    Randevu sisteminin amacı yoğunluğu ve beklemeyi engellemekken bu sisteme rağmen neden hastalar saatlerce havasız bir ortamda beklemektedir?

6-    Hekimleri tüketen ve hastaların yeterli sağlık hizmetinden faydalanmasının önüne geçen performans sisteminin sağlık hizmetleri açısından ne tür bir yararı bulunmaktadır ve bu uygulamada neden ısrar edilmektedir?

7-    Yurttaşların yoğun bakım ünitelerinde yaşamakta olduğu mağduriyetleri ve sorunları çözmek adına herhangi bir çalışma sürdürüyor musunuz?

8-    Gaziantep çalışan nüfusunun yarısından fazlasının işçi olduğu gerçeği karşısında; yüzbinlerce işçinin çalıştığı organize sanayi bölgelerinde tam teşekküllü kamu hastanelerinin kurulmasının hem yoğunluğu azaltacağı hem de sağlık hizmetinin niteliğini arttıracağı açıktır. Organize Sanayi Bölgelerine tam teşekküllü kamu hastaneleri inşa etmek planlarınızın arasında yer almakta mıdır?