Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte, Avrupa'da yeni bir salgın riski oluşturan ve ateşli hastalıklara neden olan "Asya kaplan sivrisineği" hızla yayılmaya başlarken, Türkiye'nin de tehdit altında olup olmadığı sorusu gündeme geldi.
TÜRKİYE'YE YAYILMA OLASILIĞI VAR
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Mine Işık Arıgün, artan turist sayısı nedeniyle bu sivrisinek türünün yol açabileceği viral enfeksiyonların Türkiye'ye yayılma olasılığının bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin özellikle Avrupa'dan çok sayıda turist ağırladığını vurgulayan Arıgün, "Bu sivrisinekler dang humması, zika virüsü ve sıtma gibi viral enfeksiyonların taşınmasına neden oluyor. Zika virüsü birkaç yıl önce ABD'de ciddi salgınlara yol açmıştı ve hamile kadınlarda düşüğe neden oluyordu. O dönemde de alarm verilmişti" dedi.
TÜRKİYE'YE GELMESİ AN MESELESİ
Hastalıkların ateş, hâlsizlik, bulantı, kusma ve ishalle başladığını belirten Arıgün, "Bu risk Kıbrıs'a kadar gelmiş durumda. Ülkemize ulaşması da an meselesi. Türkiye'nin kıyı bölgelerinde insan yoğunluğu fazla, bu da ek bir risk oluşturuyor. İnsanların kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlarda klima kullanımı için bir araya gelmeleri riski artırıyor" ifadelerini kullandı.
Uzm. Dr. Arıgün, Avrupa'dan ve Akdeniz'den gelen turistlerin havaalanlarında ateş ölçümleri ve genel muayenelerinin yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Arıgün, "Kıbrıs'a tatile gidecek vatandaşlarımızın etkili sivrisinek koruyucular kullanmalarını öneriyorum. Lavanta yağları, kimyasal içermeyen sivrisinek kovucular tercih edilmeli. Camları telli odalarda kalınmalı ve göl veya durgun su kenarlarında bulunulmamalı" diye konuştu.
Ayrıca, bu yıl haziran ayında temmuz sıcaklıklarının yaşandığını ve artan sıcaklıklarla birlikte Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığının erkenden ortaya çıktığını da ekledi.
Dang humması, zika virüsü ve sıtma gibi viral enfeksiyonlara neden olan "Asya kaplan sivrisineği" Avrupa'da salgın riski oluşturdu. Artan turist sayısı nedeniyle Türkiye de bu riskle karşı karşıya. Tehlike Kıbrıs'a kadar ulaştı.