Karın ağrısı, birçok kişinin zaman zaman karşılaştığı bir sorun olup, çoğu zaman geçici ve basit nedenlere bağlıdır. Ancak altı saat içinde aniden başlayan ve şiddetlenen ağrılar, "akut karın ağrısı" olarak adlandırılır ve ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. İltihabi bağırsak hastalıkları gibi durumlar, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. "Ani başlayan karın ağrısı olan her hasta detaylı bir şekilde ele alınmalıdır." 

Karın ağrısının kökeni

Karın bölgesindeki ağrılar, genellikle o bölgedeki organlara özgü rahatsızlıkların bir göstergesi olabilir. Örneğin, mide ve bağırsak problemleri, böbrek taşları, üreme organları hastalıkları, diyabet, adrenal bez hastalıkları, adet sancıları, bazı kan hastalıkları ve hatta zehirlenmeler karın ağrısına neden olabiliyor. Solunum yolu enfeksiyonları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları gibi, karın boşluğu dışındaki sorunlar da karın ağrısına yol açabilir.

Gaziantep’te 17 Eylül 2024 elektrik kesintisi Gaziantep’te 17 Eylül 2024 elektrik kesintisi

Karın ağrısının sık karıştırıldığı diğer hastalıklar

Karın sağ üst bölgesindeki ağrılar genellikle karaciğer, safra kesesi ve yolları ile ülserlerle ilişkilendirilirken, sol üst bölge ağrıları dalak, pankreas ve aort hastalıklarıyla bağlantılıdır. Göbek üstü ağrılar yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının hastalıklarını işaret eder. Karın sol alt kısmında kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları ve idrar yolu problemleri sık rastlanan sebepler arasındadır. Sağ alt kısımda ise apandisit, dış gebelik ve yumurtalık sorunları ön plana çıkar.

Karın ağrısı tedavisi

Karın ağrısının altında yatan sebepler çeşitlilik gösterdiği için, tanı konulmadan ilaç kullanımı önerilmez. Hafif şiddetteki ve yemek sonrası başlayan ağrılarda ise buzlu su, tost, elma suyu veya muz tüketimi faydalı olabilir. Ancak, "Karın ağrısının nedeni kesin olarak bilinmiyorsa ve daha önceden bir hekim tarafından tanısı konulmamışsa, ağrı kesici ilaç almamakta yarar vardır."

Doktora başvurulması gereken durumlar

Şiddetli ve sürekli ağrılar, ağrıyla birlikte nefes darlığı, bayılma, kanama, yüksek ateş gibi ek semptomlar görülmesi, ağrının göğüs, boyun veya omuza yayılması, dışkıda kan bulunması, karında şişkinlik ve gerginlik gibi durumlar acil tıbbi müdahaleyi gerektirir. Tedavi, belirlenen sağlık sorununa göre şekillenir; idrar yolu taşlarında ilaç tedavisi önerilirken, apandisit gibi cerrahi gerektiren durumlar için hızlı müdahale şarttır.

Kaynak: HABER MERKEZİ