Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesi ile kilo vermek isteyen kişiler farklı alternatiflere yöneliyor. Son zamanlarda en çok konuşulan diyetlerden olan ketojenik diyet uzmanlar arasında da görüş ayrılığına sebep olmakta. Bazı hekimler bu diyetin tehlike arz ettiğini savunurken, bazı hekimler ise dikkatli hesaplanarak yapıldığı takdirde zararından çok yararı olduğunu savunuyor. Ketojenik diyetinin diyetisyen eşliğinde yapılması önerilirken bu diyetle kilo veren birçok kişi var. Ketojenik diyetinde diğer bir ayrıntıda bazı nöbetli hastalıkların bu diyetin uygulanması ile bu nöbetlerin seyreldiği söyleniyor.

Ketojenik Diyet Uzman Eşliğinde Olmalı

Aslında tedavi edilerek kilo verme amaçlı uygulanan kısaca keto diye bilinen Ketojenik diyet birçok kişi tarafından yapılıyor. Ketojenik diyetinin içeriği yüksek oranlı yağlı, orta oranlı proteinli ve düşük karbonhidratlı beslenme şekli ile diyet adı altında özel bir tedavi yöntemidir. Diyetin kuralına göre ana enerji kaynağını karbonhidratlar yerine gıda yoluyla alınarak vücutta bulunan fazla yağların yakılmasını sağlamasıdır. Bu yöntem ile keto diyeti vücudu ketozis denilen metabolik bir duruma girmesini hedefliyor. Ketojenik diyetinin kesinlikle bir diyetisyen kontrolünde yapılması tavsiye ediliyor.

Ketojenik Diyetinin Yararları!

Diyetisyen kontrolünde yapılan Ketojenik diyet yapılmasında en baştaki gaye kilo verme amacı olsa da zayıflamanın yanında başka faydaları da bulunuyor. Ketojenik diyetin temel unsuru vücuttaki çok miktarda olan sağlıklı yağları yakması için yeterli miktarda proteinli besinler ve çok az miktarda karbonhidrat içeren besinler ile dengeleyerek zayıflama planıdır.

Ketojenik diyetin amacı vücudun yağ ve şeker rezervlerini tüketerek çalıştırmaktır. Böylece diyete giren vücut, enerji için yağları parçalamaya başlayarak kilo verme eğilimine girer.

-Kilo vermeye yardımcı olur

-Yüzde çıkan akneleri iyileştirir

-Kanser riskini azaltır

-Kalp sağlını korumada faydalı olur

-Beyin fonksiyonlarını düzenler

-Epilepsi ve migren gibi hastalıkların nöbetlerini azaltır

Serotonin Nedir? Ruh Halinizi Destekleyen Doğal Kaynaklar Serotonin Nedir? Ruh Halinizi Destekleyen Doğal Kaynaklar

-Hormonsal hastalıkları iyileştirir

Ketojenik Diyetinin Zararları

Her konuda olduğu gibi Ketojenik diyetinde de bilinçsizce hiçbir araştırma yapmadan yapılması sakıncalıdır. Önerilen diyetisyen eşliğinde belirli kontroller yapılarak uygulanmasıdır. Ketojenik diyetin uzun süre yapılması halinde böbrek rahatsızlığı, vitamin eksikliği, mineral eksikliği, karaciğer yağlanmasına yol açabilmesi ve kanda fazla protein yükselmesine yol açması beklenen risklerden bazılarıdır.

Bazı Hastalıkların Tedavisinde Uygulanıyor

Ketojenik diyet kilo verme amacı ile yapıldığı herkes tarafından zaten biliniyor. Ancak bazı hastalıkların tedavisinde de Ketojenik diyetin doktorlar tarafından uygulandığı da söylentiler içinde yer alıyor. Tedavisinin zor olduğu bilinen bazı nöbet atakları bulunan önemli hastalıkların tedavisinde iyileştirme gösterdiği hekimler tarafından beyan ediliyor.

Ketojenik diyetinin iyi geldiği hastalıklardan bazılarının arasında Alzheimer ile Demans hastalıklarında geldiği biliniyor. Ayrıca Epilepsi ile Parkinson nöbetlerini de Ketojenik diyetinin uygulanması sonucunda düştüğü söyleniyor. Ancak bütün bu iddialar hekimler eşliğinde yapılması önemle tavsiye ediliyor.

Ketojenik Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her diyet tüm insanlara uygun olmayabilir. Bu sebeple yapacağınız diyetin öncelikle sağlığınıza nasıl etki edeceğini çok iyi değerlendirmek gerekmektedir. Uzman görüşünü aldıktan sonra yapılan diyetin daha kalıcı ve sağlıklı olacağını söyleyebiliriz. Fakat şok diyet yaparak hızlı katedilen yol sonradan ciddi sıkıntılara sebebiyet verebilir.

Genel olarak sadece vücudu aç bırakarak değil kontrollü olarak beslenerek diyet yapılmalıdır. Sporla diyetin sonucunun hızlandırılması sağlanabilir. Gene yapılacak olan sporla diyetin birbirine ne kadar uyumlu olduğunu mutlaka uzman görüşüyle tespit etmek gerekecektir. Sağlıklı şekilde yapılan diyet istenilen sonucu verecektir.  

Kaynak: Haber Merkezi