Mülk sahibi ile kiracı arasında yapılacak olan kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. İmzalanan kira kontratı ile kiracı hakları ve mülk sahibinin hakları yasal olarak güvence altına alınmış oluyor. Ayrıca iki taraf arasında gelecek dönemde yaşanacak anlaşmazlıkların önüne de sağlam düzenlenmiş bir kira kontratı ile geçmek mümkün. Kira sözleşmesi nasıl yapılır, ev sahibi ve kiracı için sözleşmenin önemi nedir, kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır, ev kira sözleşmesi nasıl yapılır? Sorularınızın yanıtları haberimizde…

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?

Kira kontratları, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamına alınması ile birlikte kiracı ve mülk sahibinden çok bir borç alacak ilişkisine dönüşmüş oldu. Bu yüzden kira sözleşmesi çok önemli bir hale gelmiştir.

Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesi, kira sözleşmesini, “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir” cümlesi ile tanımlamaktadır.

Kira anlaşmasına istinaden hazırlanan kira sözleşmesi kırtasiyelerden de temin edilebiliyor. Sözleşmede kira bedeli, kiracının ev sahibine her ay ne kadar kira ödeyeceği, kira sözleşme süresi ve kira artış oranları gibi bilgiler yer almalıdır. İşini sağlama almak isteyenler ise bu sözleşmeyi noter huzurunda imzalıyorlar.

KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

·         Kiraya verenin mülk sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da ileteceği vekalet belgesini görerek kontratı doldurun.

·         Kontrata mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri yazın.

·         Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. T.C. kimlik bilgilerinin yazıldığından emin olun.

·         Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de yazın.

·         Kira kontratında bulunan tarihlerin doğru olmasına dikkat edin.

·         Kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurun

·         Kira kontratını kefiller huzurunda imzalamanız çok daha sağlıklı olur. Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzaları mutlaka olmalı.

·         Yine sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve ne şekilde yatırılacağını detaylı olarak yazın.

·         Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık bir şekilde belirtilmelidir.

·         Eğer depozito verdiyseniz hangi tarihte ne kadar verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını belirlemekte fayda vardır.

·         Kira bedeli havale veya EFT olarak gönderilecekse “2020 yılı Mart ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama ile göndermelisiniz.

·         Kontratın bundan sonraki kısmı matbu şekilde yasal hükümlerle doludur. Burayı okuduktan sonra imza aşamasına geçebilirsiniz.

Kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi feshi gündeme geldiği zaman karşımıza birtakım yasal prosedürler çıkar. Zira bu tarz sözleşmelerin feshi ancak yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleşmeyen fesih işlemi; tek taraflı sözleşmeyi feshedenin aleyhine sonuçlara neden olmaktadır. Kira sözleşmesi feshi temel olarak 3 farklı şekilde yapılabilir.

·         Bildirim yapılarak; kira sözleşmesinin feshi

·         Dava yoluyla kira sözleşmesinin feshedilmesi

·         Kiracıdan kaynaklı olarak kira sözleşmesinin feshi

Türk Borçlar Kanunu 347. Maddesi gereğince kira sözleşmesinin bitimine 15 gün kala ya da öncesinde kiracı, mülk sahibine sözleşmeyi feshedeceğiniz yazılı olarak bildirebilir. Böylece kira sözleşmesi; bildirim yoluyla feshedilebilir. Ev sahibi geçerli bir sebep gösterdiği halde anlaşmazlık çıktığı zaman dava açarak; davanın sonucuna göre sözleşmeyi feshedebilir. Bir de kiracıdan kaynaklı sorunlardan dolayı; icra yoluyla feshetme işlemi uygulanabilir.