Bu doğal şifa ürünlerinden biri de çam kozalaklarından elde edilen reçeldir. Çam ve köknar kozalaklarından yapılan reçel, soğuk algınlığı ve öksürük gibi sağlık sorunlarını tedavi etme özelliğine sahiptir. Çam kozalağı reçeli hakkında ilginç detayları derledik.

Özellikle kahvaltı masası reçellerle süslendiğinde daha güzel olur. Pek çok meyveden reçel yapılabileceği gibi pek çok farklı üründen de reçel yapılabilmektedir. Bu ürünlerden biri de çam ve köknar ağaçlarının üzerinde bulunan kozalaklardır. Son yıllarda çam ve köknar kozalaklarından yapılan reçeller yaygın olarak üretilmeye başlandı. Bu nedenle hem lezzetli olması hem de şifa özelliği taşıması nedeniyle pek çok kişi tarafından tüketilmektedir.

Çam kozalağı reçelinin faydaları nelerdir?

Çam kozalağı reçeli yapımı aslında çok basittir. Ancak bu reçelin yapımı için kozalak toplama mevsimi çok önemlidir. Kozalaklar çam ve köknar ağaçlarının meyveleridir ve farklı şekillerde, reçel şeklinde yenilebilir. Bu kozalaklardan yapılan reçel sağlık kaynağıdır. Yaz sonunda kuruyan ve düşen çam kozalakları toplanıp genellikle soba yakmak için kullanılırken, son yıllarda çam kozalağı reçeli yapmak için de çam kozalakları toplanıyor.

Çam kozalağı reçelinin sağlığa pek çok faydası vardır;

Bu faydalardan en önemlisi öksürük, nefes darlığı gibi semptomları etkili bir şekilde azaltmasıdır. Soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde de faydalı olduğuna inanılan çam kozalağı reçeli, kahvaltıda veya bir çay kaşığı alınarak ılık su ile içildikten sonra tüketilebilir.

Çam kozalağı reçeli ne için kullanılır?

Çam kozalağı reçeli hem kahvaltı masasında hem de tek başına yenilebilen ürünlerden biridir. Çam kozalağı reçeli yapımı son yıllarda oldukça popüler bir reçeldir. Tıbbi tedavilerin yanı sıra özellikle astım, bronşit ve solunum yolu hastalıklarında çam kozalağı reçeli alternatif olarak kullanılabilmektedir.
Çam kozalağı reçelinin faydaları saymakla bitmez.
- Çam kozalağı reçelinin astıma iyi geldiği bilinmekte ve özellikle astım hastası kişilere tavsiye edilmektedir.
- Çam kozalağı reçeli, solunum yolu rahatsızlıklarına en doğal çarelerden biri olup öksürük, astım, bronşit ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir.
- Mineral bakımından zengin kozalak; aynı zamanda akciğerleri de etkili bir şekilde temizler. Çam kozalağı reçeli yemek ciğerlerinizi temizleyebilir; daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilir.
- Çam kozalağı reçeli vücudun direncini arttırır; özellikle soğuk kış aylarında vücudun direncini etkili bir şekilde koruyabilir.
- Çam kozalağı yağı çıkarılıp saça uygulandığında, yağ saçları canlandırır ve besler.
- Çam kozalakları canlandırıcı bir kokuya sahiptir ve iyileştirici bir stres giderici kaynaktır.

Çam kozalağı reçeli ne için kullanılır?

Yenilebilir çam kozalakları düzenli olarak tüketilmesi gereken yiyeceklerden biridir. Özellikle solunum yolu hastalıklarından muzdarip kişiler, aç karnına bir kaşık çam kozalağı reçeli yiyerek, ılık su içerek ve bunu düzenli olarak yaparak solunum yolu hastalıklarından kurtulacaktır.
Bağışıklığını güçlendirmek isteyen kişiler vücudun direncini sağlamak için çam kozalağı reçeli kullanmalıdır.

Çam kozalakları vücudu etkili bir şekilde gençleştiren ve enerji sağlayan bir reçeldir. Çam kozalaklarının solunum yollarını rahatlatması, hastalıkları etkili bir şekilde önlemesi ve doğal şifa kaynağı olarak bilinmesi nedeniyle düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Çam kozalağı reçeli nasıl yapılır?

Çam kozalağı reçelinin yapımı da oldukça basittir. Ancak reçel yapmak için çam kozalağını toplama zamanı önemlidir. Çam kozalakları mayıs ayı civarında toplanmalıdır. Toplanan çam kozalağı boyutlarının küçük olması da önemlidir. 30-40 küçük çam kozalağı toplayın. Malzemeler bir buçuk litre içme suyu ve bir buçuk kilo şekerdir.
Konileri topladıktan sonra önce temizleyin. Öncelikle kaynatıp suyunu süzün. 30-40 adet çam kozalağını bir buçuk litre su ile yaklaşık bir saat kaynatın.

Kaynama kabına şekeri ekleyip kaynatmaya devam edin. Kaynama işlemi sırasında tencerenin yüzeyinde oluşan köpüğü tahta kaşıkla toplayın. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Çam kozalaklarını reçel kıvamına gelinceye kadar dikkatlice pişirin, ardından limon suyunu sıkın ve 5 dakika kadar tekrar pişirin. Böylece çam kozalaklarından yapılan çam kozalağı reçeli hazırlandı.

Editör: Haber Merkezi