Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yönelik sağlanan mazot ve gübre desteği ödemelerinde mart ayı beklentisi yükseldi. Şubat ayında yapılan ilk ödeme sonrası, üreticiler bu ayki yatırımların tarihini merak ediyor. 21 Mart itibarıyla yeni ödemenin hesaplara geçmesi bekleniyor.

Şubat Ayında İlk Ödeme Yapıldı

Bakanlık, 2025 üretim yılı kapsamında ilk destek ödemesini 21 Şubat’ta gerçekleştirmişti. Aynı takvim göz önüne alındığında, mart ayı ödemelerinin de yine ayın 21’inde çiftçilerin hesaplarına yatırılması öngörülüyor.

e-Devlet Üzerinden Kolay Sorgulama

Mazot ve gübre desteğinden yararlanan üreticiler, ödeme durumlarını e-Devlet sistemi üzerinden takip edebiliyor. T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılarak, “Çiftçi Kayıt Sistemi” (ÇKS) ekranından bilgi alınabiliyor.

Destek Tutarları Kategorilere Göre Değişiyor

2025 yılı üretim dönemi için belirlenen destekleme tutarları, ürün gruplarına göre farklılık gösteriyor. Bu yıl için temel destekleme katsayısı dekara 244 lira olarak belirlendi.

Arpa ve buğday üreticilerine dekara 317,2 TL,

Ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye ve çay üreticilerine dekara 366 TL,

Pamuk ve çeltik üreticilerine ise dekara 549 TL destek ödemesi yapılacak.

Bakan Bolat, Bulgaristan Başbakanını Ziyaret Etti Bakan Bolat, Bulgaristan Başbakanını Ziyaret Etti

Mazotun Yarısı, Gübrenin Çeyreği Devletten

Bu destekler kapsamında, tüm ürün grupları için çiftçilerin mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i devlet tarafından karşılanıyor. Bu sayede üreticilerin girdi maliyetleri önemli ölçüde azaltılmış oluyor.

Kaynak: Haber Merkezi