Önergeye ilişkin açıklamalarda bulunan Meriç, ‘’Yanlış ve öngörüsüz ekonomi politikaları ve alt-orta gelir grubuna yönelik yeterli konut üretilmemesi sonucunda vatandaşlarımız barınma sorunuyla karşı karşıya gelmiştir. Gelinen noktada her gün ev sahibi ve kiracılar arasında sözlü ve fiziksel şiddet yaşanıyor, cinayetler işleniyor. Bu soruna TBMM’nin el atması ve her yönü ile araştırılıp çözüm önerisi getirilmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdim’’ dedi.

YÜKSEK KİRA BEDELİ ALTINDA EZİLİYORLAR

Meriç önergesinde, ‘’Türkiye'de yaşanan derin ekonomik buhranın yaratuğı en büyük sorunların başında barınma sorunu gelmektedir. Özellikle metropol şehirlerde kiracılar yüksek kira bedeli altında ezilmektedirler. Bu sorun bir taraftan ev sahibi ile kiracılar araşında tahliye davalarının artmasına neden olurken diğer taraftan da aile içi yaşanan buzursuzluk nedeniyle boşanma davalarının artmasına; üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma sorunu nedeniyle üniversiteye kayıt yaptırmamalarına; doktor, hemşire, polis, öğretmen gibi meslek gruplarının ise tayini çıktığı illere gitmemelerine neden olmuştur.

CİNAYETLER İŞLENMEYE BAŞLANDI

Geldiğimiz noktada ise ev sahibi-kiracı uyuşmazlığı nedeniyle cinayetler işlenmeye başlanmıştır. Ekonomik krizin derinleştiği ve enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda ekonomik veriler dıkkate alınmadan kira artışına yönelik getirilen konutlardaki kira artış oranı yüzdesini yüzde yirmi beş ile sınırlayan düzenleme ise hiçbir işe yaramadığı gibi yeni sorunların doğmasına neden olmuştur.

Ortaya çıkan konut sorununa gerekçe olarak konut stokunun yetersizliği, maliyetlerin artması nedeniyle az konut üretilmesi, yaşanan deprem nedeniyle vatandaşların başka illere göç etmesi ve o illerdeki konut stokunun erimesi gibi nedenler gösterilmektedir.

YABANCILARA KONUT SATIŞI ÖZENDİRİLİYOR

Oysa ki bu sorunun başlıca nedenleri arasında uygulanan yanlış ekonomi politikaları ve 21 yıllık AK Parti Hükümetlerinin alt ve orta gelir grubuna yönelik yeterli konut üretmemesi, ülkemize yabancı göçü akınına yol verilmesi ve Türk vatandaşlığı verilerek yabancılara konut satışının özendirilmesi gelmektedir. Yaklaşık 3 yıldır devam eden, son birkaç aydır ise artarak genişleyen, iktidar tarafından çözülemeyeceği de aşikâr olan ev sahibi kiracı sorununun Meclis çatısı alında araştırılması ve çözüm üretilmesi kaçınılmaz olmuştur.

Yukarıda bahsedilen nedenlerle vatandaşlarımızın yaşadığı konut sorununun arkasındaki nedenlerin tüm boyutlarıyla incelenmesi, bu sorunlara kalıcı siyasi ve yasal çözümler üretilmesi amacıyla TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz’’ ifadelerine yer verdi.