Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon tahminini kamuoyuyla paylaştı. Karahan, 2025 yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 21’den yüzde 24’e revize etti.
Karahan’ın Değerlendirmeleri
"Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makroekonomik göstergeler de bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor. İç talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini, enflasyonun ana eğiliminin düşüş trendinde olduğunu değerlendiriyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz. Küresel büyümede kademeli toparlanma öngörüsü korundu. Küresel ticaret politikalarına dair belirsizlik son dönemde yükseldi. Enerji fiyatları son dönemde dalgalı bir seyir izledi."
"Para Politikalarında Gevşeme Sinyalleri"
Merkez bankaları, enflasyon görünümünü dikkate alarak para politikalarında sıkılığı azaltma yoluna gidiyor. Küresel piyasalardaki fiyatlamalar, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimlerinin 2025'te daha yavaş gerçekleşeceğine işaret ediyor. Üretim göstergeleri ekonomik faaliyetlerde toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor.
Artan korumacı politikalar ve jeopolitik riskler, büyüme üzerinde aşağı yönlü, enflasyon üzerinde ise yukarı yönlü baskı oluşturuyor. İç talep ise enflasyondaki düşüşü destekleyen seviyelerde bulunuyor.
"Cari Açıkta Sınırlı Yükseliş Beklentisi"
Sıkı para politikasının etkisiyle iç talepteki dengeli seyir devam ediyor. Çıktı açığının önümüzdeki dönemde negatif seviyelerde kalacağı öngörülüyor. Cari işlemler dengesindeki olumlu gidişat sürerken, önümüzdeki süreçte cari açıkta bir miktar artış bekleniyor. Ancak bu yükselişin, sıkı parasal duruş sayesinde sınırlı kalacağı vurgulanıyor.
"Hizmet Enflasyonunda Düşüş Trendi"
Son rapor döneminden itibaren enflasyon gelişmelerinin beklentilerle uyumlu olduğu belirtiliyor. Ana enflasyon eğiliminde kademeli bir yavaşlama gözlemleniyor. Ocak ayında, zamana bağlı fiyat ayarlamaları nedeniyle enflasyonda bir artış yaşandı. Ancak, enflasyonun yılın ikinci çeyreğinden itibaren tekrar düşüş trendine girmesi öngörülüyor. Hizmet enflasyonu aşamalı olarak zayıflarken, kira enflasyonunda da gerileme yaşanıyor. Üretici fiyatlarındaki düşüş, temel mallardaki enflasyonu olumlu yönde etkiliyor. Tüketicilerin ve işletmelerin enflasyon beklentileri de aşağı yönlü seyrediyor.
"Sert Para Politikası Sürdürülüyor"
Kararlı para politikası duruşu sayesinde piyasa beklentilerindeki düzelme devam edecek. Para aktarım mekanizmasının etkinliği, makroihtiyati önlemler ve likidite yönetimi ile destekleniyor. Piyasadaki fazla likidite sterilize edilirken, finansal koşullardaki sıkılığın sürdüğü belirtiliyor. Mevduat faizlerinin seviyesi, Türk lirasına geçişi teşvik ederek tasarruf eğilimini güçlendiriyor. Politika faizinde yapılan 5 puanlık indirim, kredi ve mevduat faizlerine beklentilerin üzerinde yansıdı. Tüketici kredilerinin ılımlı büyüme eğiliminde kalması sağlanacak.
"KKM’de Gerileme Devam Ediyor"
Türk lirasına yönelik güven ve talebin güçlü şekilde sürdüğü belirtiliyor. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında gerileme yaşanırken, dövize dönüşün sınırlı kaldığı ifade ediliyor. KKM uygulamasının, yıl içerisinde öncelikli olarak tüzel kişiler için sonlandırılması planlanıyor. Önümüzdeki dönemde sermaye akışlarının küresel gelişmelere bağlı olarak dalgalanabileceği öngörülüyor. Sıkı para politikasının ise rezervleri olumlu yönde etkilediği vurgulanıyor.
Güncellenen Enflasyon Hedefleri
"Enflasyonun 2025 yılsonunda yüzde 24 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 21). Enflasyonun 2026 yılsonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 12). Enflasyonun 2027 yılsonunda yüzde 8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz."
Gıda fiyatları ve yönetilen-yönlendirilen fiyatların, enflasyon tahminlerinin güncellenmesinde etkili olduğu belirtildi. 2025 yılı için tahmin aralıklarının yüzde 19-29, 2026 yılı için yüzde 6-18 olarak belirlendiği açıklandı.
Yapılan revizyonun, para politikasının doğrudan etkileyemeyeceği unsurlardan kaynaklandığı ve bu nedenle herhangi bir gevşeme sinyali taşımadığı vurgulandı. Sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceği ve enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün 2025 yılı boyunca devam edeceği ifade edildi. Enflasyonda kalıcı bir gerileme ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası uygulanmaya devam edecek.
Soru-Cevap Bölümü
Karahan: "Para politikasında sıkılığı belirlerken her zaman ana aracımız politika faizi olmuştur, bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir."
Karahan: "Revizyonun yukarı yönlü olması, para politikasında bir değişiklik anlamına gelmiyor ve herhangi bir gevşeme sinyali içermiyor. Ocak enflasyonu beklentilerimizle uyumlu gerçekleşti, tahminimiz yüzde 5.1 idi. Enflasyon tahminindeki güncellemede 0.8 puan ağırlık değişiminden, 1.7 puan ise yönetilen fiyatlardan kaynaklandı."
Karahan: "Faiz kararlarını alırken gerçekleşen verileri ve enflasyonun ana eğilimini değerlendiriyoruz. Otomatik bir politika izlemiyoruz, her toplantıda verileri göz önünde bulundurarak karar veriyoruz. Dikkatli ve temkinli bir yaklaşım izlemek önemli."
Karahan: "Ana eğilim vurgusunu çıkarmadık, izlediğimiz en önemli göstergelerden biri olmaya devam ediyor. Aylık değerlendirme kısmını kaldırdık ama yine düzenli olarak takip ediyoruz. Enflasyon görünümünün bozulması durumunda, alınacak önlemler konusunda tüm seçenekleri gözden geçiririz."
Karahan: "Hem mevcut verileri hem de öngörülerimizi dikkate alıyoruz. Faiz indirimlerinin miktarı ve sıklığı, enflasyonun gelişimine bağlı olacak. Enflasyon görünümünde olası bir bozulma halinde her türlü tedbiri değerlendireceğiz."
Karahan: "Bankalar, TL’ye geçişi destekleyen fiyatlamalar yapıyor. Stopaj artışının, ilerleyen dönemde tekrar dolarizasyona dönüşe veya talepte artışa neden olacağını düşünmüyorum."