Cenaze bittikten ve merhum defnedildikten sonra kabrin daha iyi oturması ve toprağın rüzgardan uçup gitmemesi için kabrin sulanması da sünnettir. Saad b. Muaz'ın naaşı gömdükten sonra mezarın üzerine su serptiği anlaşılmaktadır. (107 ibn Mâce, Cenâiz, 38) Ayrıca kabirlerin sulanmasıyla çimen ve tohumlar hızla yeşillenerek bu yeşilliklerin sürmesi sağlanır. Peygamber Efendimiz (SAV) bu iki türbenin yanından geçerken, türbelerde bulunanların sıkıntı çektiğini anlatmıştır. Daha sonra taze bir hünnap dalı alıp ikiye böldüm ve insanlardan onları teker teker mezara dikmelerini istedim. Zaten sipariş verdiler. (Müslim, Taharet, 111)

Günümüzde cahillerin yaydığı hurafeler arasında yer alan paçavra bağlama, para koyma, mum yakma, taş yapıştırma vb. âdetlerden mutlaka uzak durmak gerekir.
Allah dostlarının veya Peygamberin alimleri gibi salih bir kişinin kabrini ziyaret ederken Kabe gibi dönmek doğru değildir. Bilinçsizce yapılsa da dikkatli olun.
Mezarlara dokunmak, öpmek gibi davranışlar inanç risklerine yol açabilir.

Yer çekimi altında ekmek yemek günah mıdır?


Bu çiçeğin veya bazı bitkilerin mezarlığa dikilmesinin kabir azabını hafifleteceği rivayet edilir. Dikilen ağaç veya çiçeğin zikirlerinin ve bundan yararlanan varlıkların yaptığı iyiliklerin, mezarın altındaki kişinin defterlerine yazıldığına inanılır. Herhangi bir botanik isim belirtilmemekle birlikte, yetiştirilen bitkilerin uzun ömürlü ve meyve veren bitkiler olması tercih edilmektedir.

Ancak Hristiyan gibi mezara gidip çelenk göndermek son derece yanlıştır!
Bir ağaç planlanabilir mi? Mezar ağacı dikmenin fazileti:

Rivayete göre toprağa dikilen her ağaç ve bitki ölene fayda sağlar. Öyle ki mezara dikilen ağaçtan ve bundan yararlanan canlılardan yapılan tesbih ve övgüler, mezarda yatan kişinin defterlerine yazılıyor ve onu diken kişinin sevap kazanmasına yardımcı oluyordu. Herhangi bir ağaç dikerek ödül kazanmak kolay olsa da meyve ağaçlarını veya uzun ömürlü bitkileri seçmek en iyisidir.

Hadis: "Kim boş, kuru, çorak bir toprağı diriltirse, bu amelinin karşılığı Allah tarafından sevaplandırılır. Bundan insanlar ve hayvanlar faydalandığı sürece, onu ihya edenlere de sadaka verilir." (el-Münevî, Feyzu'l) -Kadir, VI/39; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, IV/67-68)

Hadis-i Şerif: "Kul kabirde olsa bile kendisine yedi şeyden oluşan bir sevap verilir:

İlmin tebliğ edilmesi, suyun halkın yararına akıtılması, kuyu açılması, ağaç dikilmesi, cami inşa edilmesi, Kur'an-ı Kerim'in insanlara okutulması için bağışlanması ve ona dua eden evlat ölümünden sonra. "(Münevi, 4/87)