Günümüz teknoloji dünyasında, güvenlik önemi her zamankinden daha da arttı. Bu nedenle Microsoft, tüm tüketici hesapları için passkey desteğini hayata geçirdi. Bu yenilik, özellikle popüler ofis araçları olan Word, Excel gibi uygulamalara güvenli ve kolay erişimi sağlayacak. Microsoft'un passkey kullanımıyla ilgili detaylar ve bu özelliğin nasıl kullanılacağına dair bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Apple'ın passkey teknolojisini iOS 16 ve macOS 13 ile piyasaya sürmesinin üzerinden iki yıl geçti ve bu süre zarfında Amazon, Nintendo gibi büyük şirketler de benzer adımlar attı. Şimdi ise Microsoft, bu özellikleri Apple platformlarının yanı sıra Windows ve Google cihazlarına da entegre ediyor.
Passkey, geleneksel şifrelerin yerini alan ve daha güvenli bir erişim yöntemi olarak öne çıkıyor. Bu sistem, biyometrik doğrulama araçlarıyla (yüz tanıma, parmak izi veya PIN gibi) bütünleşik olarak çalışıyor. Kullanıcılar, Microsoft'un web sitesinde belirtilen bir linke tıklayarak cihazlarında passkey oluşturabiliyorlar. Bu işlem, yüz tanıma, parmak izi veya PIN gibi doğrulama yöntemlerini kullanarak hızlı ve güvenli bir şekilde giriş yapmalarını sağlıyor.
Passkey'lerin kurulumu son derece basit ve kullanıcı dostu. Kullanıcılar, istedikleri cihazda bir passkey oluşturmak için belirtilen linke tıkladıktan sonra doğrulama yöntemlerinden birini seçip cihazlarında bulunan adımları izliyorlar. Bu işlemin tamamlanmasının ardından, Microsoft hesapları için bir passkey oluşturuluyor ve kullanıcılar, Word, Excel, OneNote, Outlook gibi uygulamalara biyometrik doğrulama ile kolayca giriş yapabiliyorlar. Örneğin, bir iPhone veya iPad kullanıcısı, Face ID ile hızlıca giriş yapabilirken, Mac kullanıcıları için Touch ID kullanılabilir.
Microsoft'un bu yeni özelliği, geniş ve çeşitli bir kullanıcı kitlesi için önemli bir avantaj sunuyor. Sürekli giriş işlemlerinin gerektirdiği kullanıcı adı ve şifre kombinasyonlarının yerine geçen passkey'ler, kullanıcıların zamanını ve çabasını azaltırken güvenlik açısından da daha etkili bir çözüm sunuyor. Bu sayede, verilerin güvenliği artırılırken zayıf veya tekrarlanan şifrelerin neden olduğu riskler de azaltılmış oluyor. Kullanıcıların verilerinin daha güvenli bir şekilde korunması ve güvenlik açıklarının önlenmesi, bu yeniliğin önemli faydalarından biri olarak öne çıkıyor