Son dönemde basına BİLSEM’lerin çerçeve öğretim programının hızla ve gizli şekilde değiştirildiği yansımıştı. Eğitim emekçilerinin eleştirdiği bu değişikliğin ilk 2 bölümü hiçbir şekilde paylaşılmamış, öğretmenlerin yalnızca kendi branşlarına ilişkin program paylaşılmıştı. EMEP Milletvekili Karaca, programa dair görüş bildirmek üzere yalnızca 2 gün süre verilen öğretmenlerin eleştirilerini aktararak, “Öğretmenler taslak programın hiçbir yerde yayımlanmadığını, okullara gönderilen resmi yazıda ise taslak programın sanal ortamda öğretmenler arasında ya da BİLSEM gruplarında paylaşılacağı ve öğretmenlerin oradan görüş belirteceğinin bildirildiğini ifade etmektedirler. Bu haliyle, müfredat gibi önemli bir konunun Whatsapp grupları gibi gayriciddi yerlerde tartışılacağı sonucu çıkmaktadır.” vurgusunu yaptı.
İMAM HATİP KÖKENLİ OKULLARDAN SEÇİLDİ
Tıpkı Türkiye Maarif Modeli isimli kamuoyunca eleştirilen müfredat gibi, BİLSEM programının hazırlığında da uzmanların ve eğitimcilerin olmadığının altını çizen Karaca “Öğretim üyeleri, üniversitelerin eğitim fakültelerindeki uzmanlar, eğitim bilimciler ve eğitim emekçileri tarafından tartışılmayan bu programla BİLSEM’lerin amacı dışına çıkartıldığına dikkat çekilmektedir. Özellikle son yıllarda, mülakat uygulaması ile öğretmen alınan BİLSEM’lere, muhalif öğretmenlerin alınmadığı, öğrencilerin de neredeyse tamamının İmam Hatip kökenli okullardan seçildiği söylentiler arasındadır.” şeklinde kaydetti.
EMEP’li Karaca Bakan Tekin’den şu soruların yanıtını istedi:
1- BİLSEM’lerin yeni müfredatı/programı hangi amaç ve gerekçeyle kamuoyu ve eğitim emekçileri ile paylaşılmamaktadır? Saklanmak istenen nedir?
2- BİLSEM’lerin müfredat/program değişikliği kimler tarafından, hangi görüşme ve çalışmalar neticesinde ve ne kadar sürede hazırlanmıştır? Programın hazırlanmasında yer alan üniversite, sendika, meslek örgütü ve diğer ilgili kurumlar hangileridir?
3- Türkiye’de kaç tane BİLSEM bulunmaktadır? Buralarda eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin yetenek alanları, yaş ve cinsiyet dağılımı nedir? Öğrencilerin örgün eğitimdeki okullarına göre dağılımı nedir?
4- Son 5 yıldır BİLSEM’lere atanan öğretmen sayısı kaçtır? Bu öğretmenlerin sendikalara göre dağılımı nedir?