GAZİANTEP MÜTEAHHİTLER DERNEĞİ’NDEN DESTEK YOK
MÜTEAHHİTLER, İNŞAATLARIN 24 EYLÜL’E KADAR DURDURULDUĞUNU AÇIKLADI
“GAZİANTEP’TE ÖZELLİKLE ARSALAR İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ ZAMLAR MEVCUT”
“GENEL ÖLÇEKTE BAKILDIĞINDA BU ZAMLAR AYNI ZAMANDA VATANDAŞIMIZIN HEPSİNE YANSIYOR”
“BU TÜR ZAMLAR TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ZORA SOKUYOR”
ÇELİKTÜRK: “YÜZDE 200 CİVARINDA ZAMLAR GELDİ”
MÜTEAHHİTLER BOYKOTTA
Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot kararını uygulamaya başlayan Müteahhitler, inşaatlarını bugünden itibaren 24 Eylül’e kadar durdurma kararı aldı. Konuya ilişkin TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı ve Gaziantep Müteahhitler Derneği üyesi Gökhan Çeliktürk, “Gaziantep’te bulunan bir grup müteahhitler bu boykot kararına uyuyor. Ciddi bir destek var. Fakat Gaziantep Müteahhitler Derneği’nden bize ulaşan herhangi bir karar yok. Her müteahhit bu kararı destekler ama çatı kuruluş olan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Gaziantep temsilcisinin destek vermesi gerekir” dedi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada, inşaat sektörünü en çok etkileyen girdi mamullerinin başında çimentonun olduğunu hatırlatarak, “Çimento sektöründe fahiş oranlara varan zamların yapılması, sektör ve kamu adına kabul edilemez seviyeye ulaşmıştır” açıklaması yapıldı. Ayrıca fahiş zamların 250 alt sektörü, milyonlarca tüketiciyi ve piyasa istikrarını olumsuz etkilediği belirtilerek, “Keyfiyete bağlı zamlar bardağı taşıran son damla olmuştur” denildi.
İnşaatlar 24 Eylül’e kadar durduruldu
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonunun Türkiye genelinde bir karar aldığını dile getiren Çeliktürk, “Son yıllarda inşaat malzemelerine gelen aşırı zamların artık müteahhitlerin sabır ve iş yapabilme kabiliyetlerinin üzerine çıktığı için böyle bir karar verdiler. Tabi İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonun sadece çimentoyla ilgili boykot etmesi dar bir alan olmuş; çünkü inşaat sektöründe camdan ahşaba, çatı malzemesinden asansöre, demirnden pvcsine kadar her kaleminde çok ciddi zamlar geldi. Tabi çimento da bu zamların içinde” dedi.
“sadece çimento değil, her şey pahalı”
Türkiye’nin hemen hemen büyük bir kısmında İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonun verdiği boykot kararına önemli destekler verdiğini dile getiren Çeliktürk şu önemli açıklamalarda bulundu: “Fakat bugün itibariyle Gaziantep Müteahhitler Derneği’nden destek konusunda herhangi bir açıklama gelmedi. Global düşünmek gerekir. Sadece çimento üzerinden gitmemek lazım. Bütün kalemlerde çok ciddi zamlar var. Bunun dışında Gaziantep’te özellikle arsalar ile ilgili çok ciddi zamlar mevcut. Bunun üzerinde önemle durmak gerekir. Çünkü Gaziantep’teki arsalara gelen zamlar çok ciddi oranlara ulaşmış durumda. Buradaki zamları da çok iyi gözlemlemek gerekiyor. Genel ölçekte bakıldığında bu zamlar aynı zamanda vatandaşımızın hepsine yansıyor. Dolayısıyla bu tür zamlar Türkiye ekonomisini de zora sokuyor. Sonuçta müteahhitler hiçbir zaman maliyetin altında ev satamazlar. Ama son üç yılda Gaziantep’te ortalama arsa fiyatlarında yüzde 200, inşaat maliyetlerinde ise yüzde 150’yi geçen zamlar var. Bu durumda hem iş yapılmıyor hem de vatandaşın ev alma gücünün çok üstüne fiyatlar biçiliyor. Bu yüzden vatandaşın alım gücü düştüğü için bu daireleri alamayacak. Bir sonraki sıkıntı da bu yüksek maliyetle yapılan konutların satılmaması. Büyük ihtimalle bu konutlar yapılan faiz oranlarıyla satılamayacak. Ülke ciddi bir darboğaza girecek. Bunun önüne geçmek adına Türkiye’de bu zamların araştırılması gerekir. Eğer haksız bir zam yapılıyorsa hükümetin bu haksız zam yapanlarla ilgili gerekli önlemleri alması gerekiyor.”
“Ülkeyi yönetenler zamları durdurmalı”
Türkiye’nin istihdam alanını en çok inşaat sektörünün sağladığını söyleyen Çeliktürk, “İnşaat sektöründeki bir daralma otomatikman Türkiye’deki işsizliği patlatacaktır. Bu yüzden bu eylem, daha fazla ileriye, uçurumun dibine gelmeden ülkeyi yönetenlerin yapılan zamları masaya yatırıp iyice irdelemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Belediyelerin arsa fiyatlarındaki artışta ciddi etkisi var”
Gaziantep’teki arsaların büyük bir bölümünü belediyelerin piyasaya sunduğunu iddia eden Çeliktürk, “Belediyeler bu arsaların fiyatlarındaki artışı ciddi biçimde etkisi var. Fiyat arttıkça belediyeler daha çok para kazanıyor. İşte bu noktada halkı düşünmek gerekir. İmara giren yerler, imardaki fiyat artışları, bir bölge imara girerken nem alan kişiler, arsalarda yükselen fahiş fiyatlar kesinlikle araştırılıp önlem alınmalı. Belediyelerin de artık şapkasını önüne koyup sosyal konut üretip arsa maliyetlerini düşürmeli. Eğer tapular belediyedeyse halka yönelik uygun sosyal konut üretme yolunda adımlar atmalı. Bünyelerindeki arsaları bireysel bir şirket olarak düşünmeyip kurumsal olarak düşünmek gerekir. Bu bağlamda belediyeler isterse fiyat artışlarını durdurabilir” dedi.
Son olarak Büyükşehir Belediyesinin 14 bin konut projesini masaya yatırmak gerektiğini ifade eden Çeliktürk, şunları aktardı: “Arsa ve konut fiyatları ne kadar olacak ve en önemlisi de kimler yararlanacak meselesini kararlaştırmak gerekir. Örneğin yapılacak konutlar Gaziantep’teki bütün işçilere mi yoksa sadece organize sanayide çalışan işçilere mi verilecek meselesi açıklığa kavuşturulmalı. Arsa fiyatlarının kaçtan tutulacağı, inşaatının hangi şirketin yapacağı ve inşaat yaparken maliyet oranlarının ne kadar olacağı noktasına bakmak ve paylaşmak gerekir. Şu ana kadar herhangi bir şekilde projenin detayları odamızla paylaşılmadı.” (MERVAN SAK)