Muzun en çok bilinen faydalarından biri yoğun lif içeriği sayesinde ishale iyi gelmesidir. Tatlı tadı ve enerji vermesiyle en çok tercih edilen meyvelerden biridir. Muzun faydaları şöyle sıralanabilir:
Kalp krizi geçirme riskini azaltır, kalp ritim bozukluğu hastalığına iyi gelir.
İçerisinde yer alan lifler sayesinde uzun süre tokluk sağlar. Özellikle bebeklerin gece beslenmesine eklenerek daha uzun ve kaliteli uyku uyumaları sağlanır.
Ayrıca içerisindeki vitamin ve mineraller bebeklerin beslenmesi için çok faydalıdır. Zayıf bebeklerin kilo alması için, doktorlar tarafından beslenme takvimine eklenmesi önerilir.
Vücudun kolajen miktarının artmasını sağlar.
Yüksek miktarda enerji verir, yorgunluğumuzu atmamıza yardımcı olur.
İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cildin parlak ve sağlıklı gözükmesini sağlar. Yaşlanmayı önler, cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olur.
İshali keser ve boşaltım sistemini düzene sokar. Muz yiyerek kaybedilen potasyumun geri kazanılması sağlanır.
Siğillerin geçmesine yardımcı olur, tam bir antioksidan kaynağıdır.
Sivilce ve siyah noktaların yok olmasına yardım eder. Büyük gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar.
Göz altı morluklarına iyi gelir.
Ciltteki kuruma ve dökülmeleri engeller.
Böcek ve sinek sokmalarında kullanılırsa semptomların azalmasına yardımcı olur.
İçerisindeki potasyum sayesinde boy uzamasını sağlar, doktorlar tarafından büyüme çağındaki çocukların muz tüketmeleri önerilir.
Muz midenin güçlenmesini sağlar.
Gözleri zararlı ışınlardan korur ve göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Muz vücudun serotonin hormonu salgılamasını sağlar böylece depresyon, mutsuzluk, stres gibi hastalıkların semptomlarının azalmasını sağlar.
Muz Hangi Vitaminleri Bulundurur?
Muz içerdiğivitaminlerbakımından oldukça zengindir. Büyüme çağındaki çocukların mutlaka tüketmesi gereken meyveler arasındadır. İçeriğinde A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini,C vitaminiveD vitaminivardır. Zengin vitamin içeriği sayesinde günlük vitamin ihtiyacının çoğunu karşılayabilmesi muzun faydaları arasındadır.
Muz Hangi Besinleri Bulundurur?
Muzun besin içeriğindeprotein, nişasta, lif, yağ, vitaminler, mineraller ve şeker vardır. İçerdiği şeker früktoz sükroz ve glikozdur. Bu doğal ve sağlıklı şekerler diyetteyken tatlı krizlerini dindirmek için oldukça yaralıdır. Spor yapanlar için karbonhidrat ihtiyacını karşılayabilecek en iyi meyvedir.
Kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum ve manganez içerdiği minerallerdir. İçeriğinde az miktarda flavonoid antioksidan bulunur, böylece vücuttaki serbest radikallerin uzaklaştırılması sağlanır.
1 tane muz ortalama olarak 131kcal kadardır.
Muz Kullanım Alanları Nelerdir?
Muzun kullanım alanı denilince akla ilk olarak tatlı ve meyve salatalarında kullanımı gelir. Gıda sektöründe ve pastacılıkta en çok kullanılan meyvelerden biridir. Dondurma sektöründe de oldukça çok kullanılmaktadır. Diyet sırasında yoğurt ve yulafla tüketimi önerilmektedir. Spor yapanlar için büyük bir karbonhidrat kaynağı olduğu için spor sonrası tüketilmesinde yarar vardır.
Muz güzellik sektöründe de birçok bakım ürünün içerisinde kullanılmaktadır. Cilt için yapılan muz kabuğu maskeleriyle yaşlanmanın önüne geçilebilir.
Muz kabuğu diş üzerindeki lekelerin geçmesini sağlar. Ayrıca böcek ve sinek ısırmalarında oluşan kaşıntıyı giderir.
Muzun Zararları Nelerdir?
Muzun zararları arasında fazla tüketildiğinde kalp ritminin bozulması ve kalp güçsüzlüğünün oluşması sayılabilir. Kas güçsüzlüğü ve geçici felç gibi olumsuz durumlar yaşanabilir. İçerdiği fazla kalori miktarı nedeniyle fazla tüketimi sonucunda kilo alımı olur. Lifli yapısı fazla tüketiminde sindirim sistemini bozar ve kabızlık meydana gelir. Özellikle hamilelikte çok fazla tüketilmesi bu sorunla karşılaşmanıza neden olabilir. Aynı şekilde bebeklere de fazla miktarda verilmemelidir.
Ender de olsa muz alerji yapabilir. Tüketirken eğer ciltte kaşıntı, döküntü ve mide bulantısı yaşanıyorsa derhal bırakılmalı ve bir doktora başvurulmalıdır.
Fazla miktarda şeker içerdiği için, şeker hastaları dikkatli tüketmelidir.
Muzun faydaları çok olmasına rağmen zararlarını da göz ardı etmemeliyiz. Fazla miktarda tüketmekten kaçınmalıyız.