Bunlarla birlikte osteoporoz riskini de azaltan pekmez sindirim sistemine de iyi gelir. Obezite, depresyon, cilt ve kemik sağlığının iyileşmesi konusunda da fayda sağlayan pekmez, tüketildiğinde boğazda yanma yapar ve bu durum pekmezin taze olduğuna işarettir. Özellikle şeker hastalarının pekmez tüketimini doktor kontrolünde dikkatli bir şekilde yapmalıdır.


Vitamin ve mineral deposuyla besleyici bir besin olan pekmezin düzenli bir şekilde tüketildiğinde sağlık açısından birçok faydası bulunur.

Bir yemek kaşığı pekmezin besin değerleri şu şekildedir:

Kalori:58
Yağ: 0 g
Sodyum: 7.4 mg
Karbonhidratlar: 15 g
Lif: 0 g
Şekerler: 15 g
Protein: 0 g
Magnezyum: %12
Demir: %5
Kalsiyum: %3
Potasyum: %6
Vitamin ve minerallerinin dışında şeker oranı da yüksek olan bir besin olan pekmezi özellikle diyabet hastaları kontrollü bir şekilde tüketmelidir.

Pekmezin Faydaları Nelerdir?


Pekmez, kansızlığa iyi gelen, bağışıklığı güçlendiren, osteoporoz riskini azaltan, sindirim sistemini düzeltmekle birlikte obezite, depresyon, cilt ve kemik sağlığının iyileşmesi konusunda oldukça faydalı bir besindir. Bunlarla birlikte saç sağlığı konusunda da etkili olan pekmez, adet döneminde kan kaybeden kadınların demir seviyesini yükseltmesini de sağlar.

Faydaları dışında şeker içeriği yüksek bir besin olan pekmez için özellikle diyabet hastaları diyet listesine pekmezi eklediğinde doktor kontrolünde hareket etmelidir.

Besleyici özelliğiyle öne çıkan pekmezin faydaları genel olarak şunları içerir:

Pekmez kansızlığa iyi gelir


Bağışıklığı artırmaya yardım eder
Antioksidan etkisiyle boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir
Besleyici özelliğiyle tok tutar
Eklem ve kemikleri güçlendirir
Pekmez vitamin ve mineral deposudur
Sindirim sistemine olumlu etkisi vardır
Enerji verir, cinsel performansı artırır
Obezite tedavisinde tercih edilebilir
Yüksek demir içeriğiyle saçları besler
Çocuklarda kabızlığı giderebilir
Sakinleştirici etkisiyle depresyonu yatıştırır
Beyin sağlığına olumlu etki eder
Anne sütünün artmasını destekler
Kansızlığa iyi gelir
İçerdiği yüksek demir sayesinde özellikle kansızlığın yaygın görülen bir türü olan demir eksikliği anemisinde tüketilmesi önerilen pekmezin kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleme gücü söz konusudur.

Bağışıklığı artırır


Antioksidan özelliğiyle birlikte vitamin ve mineral deposu olan pekmez, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kişiyi daha güçlü bir hale getirir.

Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir


Antioksidanlar, demir ve kalsiyum açısından zengin bir besin olan pekmez, boğaz yollarını yumuşatarak öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.

Besleyici özelliğiyle tok tutar


Yüksek besin değerleri sayesinde düzenli pekmez tüketmek kişiyi tok tutar.

Eklem ve kemikleri güçlendirir


Düzenli olarak bir çorba kaşığı pekmez tüketerek kalsiyum ve çinko eksikliğini giderebilir, bunun neticesinde osteoporoz riskini ve etkilerini azaltabilirsiniz.

Enerji verir, cinsel performansı artırır


Testosteron salgısını artırıcı etki gösteren pekmezin düzenli tüketimi üreme fonksiyonunun ve cinsel performansın iyileştirilmesine olumlu katkısı söz konusudur.

Vitamin ve mineral deposudur


B1, B3, B5 ve B6 vitaminlerini içeren pekmez, demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko içeriğiyle de öne çıkar.

Sindirim sistemine olumlu etkisi vardır


Antiinflamatuar ve antioksidan etkisiyle iltihap ve ağrıları azaltan pekmez, sindirim sistemine de iyi gelerek mide rahatsızlıklarının iyileşmesini sağlar.

Sakinleştirici etkisiyle depresyonu yatıştırır
Kalsiyum ve magnezyum vücudu sakinleştirmeye ve uykuyu artırmaya yardımcı olur. Pekmezin içeriğindeki kalsiyum ve magnezyumun da sakinleştirici etkisi söz konusudur.

Pekmez Çeşitleri Nelerdir?


Başta dut pekmezi olmak üzere andız, keçiboynuzu, üzüm, harnup ve karadut pekmezi olmak üzere pekmezin sık tüketilen çeşitleri vardır.

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?


Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılayabilen dut pekmezi, kansızlığa iyi gelen, soğuk algınlığı etkilerini azaltan, enerji veren, karaciğeri güçlendiren ve kan dolaşımını dengeleyen sağlıklı bir besin kaynağıdır.  

Pekmez Türleri Nelerdir?


Andız pekmezi: Andız pekmezi bronşite iyi gelen, vücudu toksinlerden arındıran, saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan, kan dolaşımına katkı sağlayan ve ödem attıran bir pekmez türüdür.

Keçiboynuzu pekmezi: Soğuk algınlığı etkilerini azaltarak vücudun direncini artıran, enerji ve güç veren, sindirim sistemini iyileştiren bir besin olan keçiboynuzu pekmezi diş etlerini de besler.

Üzüm pekmezi: Üzüm pekmezi depresyona iyi gelir, kemikleri güçlendirir, tansiyonu düzenler ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Harnup pekmezi: Ağırlıklı olarak kalp ve damar hastalıkları üzerinde etkili olan harnup pekmezi, kolesterol seviyesini düşürerek kan basıncını düzenler.

Karadut pekmezi: Karadut pekmezi de vücuda enerji vererek vücudun hastalıklarla mücadele etmesini sağlamak için kişiye enerji verir, enfeksiyonları temizler, ağız yaralarını giderir.

Pekmezin Yan Etkileri Nelerdir?


Rafine şeker konusunda iyi bir örnek olan pekmez, özellikle diyabet hastalarının dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Yüksek şeker içeriği nedeniyle fazla tüketilmesi diyabet hastalarını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca pekmez dışkı sorunlarıyla birlikte ishale de sebebiyet verebilir.

İrritabl bağırsak sendromu veya diğer sindirim problemleri yaşayan kişiler de pekmezi tüketirken dikkatli olmalıdır.

Pekmezin Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular


Her gün pekmez içersek ne olur?


Her gün 1 yemek kaşığı pekmez içmek kansızlığa iyi gelir, enerjini düşükse yükseltir, kalp sağlığınızı korur ve cinsel performansınızı artırabilir.

Pekmez kan yapar mı?


İçerdiği demir özellikleri sayesinde düzenli pekmez tüketimi vücuttaki kırmızı kan hücrelerini artırır ve kansızlığa iyi gelir.

Gece yatmadan önce pekmez içmek faydalı mı?


Gece yatmadan önce pekmez içmek soğuk algınlığını semptomlarından olan öksürüğü ve boğaz ağrısını hafifletebilir.

Pekmez limon karışımı faydaları nelerdir?
Pekmez ve limonu karıştırıp tüketmek besleyici özelliğiyle tok kalınmasını sağlayarak zayıflamak isteyenlere faydalı bir çözüm sunar.