Müslümanlar, Ramazan ayının ilk teravih namazını 28 Şubat Cuma gecesi kılacak. Aynı gece sahura kalkarak, 1 Mart Cumartesi günü Ramazan’ın ilk orucunu tutacaklar. Ramazan ayı boyunca oruç, teravih namazı, fitre, mukabele ve Kur’an-ı Kerim’in hatmedilmesi gibi ibadetler yerine getirilecek.

İlk İftar ve İlk Teravih Ne Zaman?

Ramazan ayında ilk teravih namazı 28 Şubat Cuma günü kılınacak, 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak.

Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı Tarihi

Kur’an-ı Kerim’de “bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilen Kadir Gecesi, bu yıl 26 Mart Çarşamba günü idrak edilecek. Ramazan ayının tamamlanmasının ardından Ramazan Bayramı ise 30 Mart Pazar günü başlayacak.

2025 Fitre Miktarı Açıklandı

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı fitre miktarı 180 TL olarak belirlendi. Bu miktarın, oruç tutamayanların fidye olarak ödemesi gereken tutar için de geçerli olduğu ifade edildi.

Ramazan Ayında İnfak ve Yardımlaşmanın Önemi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Halit Çalış, Ramazan ayının her anının manevi bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Müslümanların, bu mübarek ayda özellikle ihtiyaç sahiplerine yönelik yardımlarını artırmasının önemine dikkat çekti. Çalış, “Ramazan ayında iftar sofralarımızı yaygınlaştırmalı, akrabalarımızı ve komşularımızı da unutmamalıyız” dedi.

Ramazan ayının, Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ay olduğuna vurgu yapan Çalış, bu ayda Kur’an ile daha fazla hemhal olunması gerektiğinin altını çizdi.

Hicri Takvime Göre Ramazan Süresi Neden Değişiyor?

Dini ibadetlerin zamanının belirlenmesinde hicri takvim esas alındığı için Ramazan ayının süresi yıldan yıla değişiklik gösterebiliyor. Hicri takvim, miladi takvime göre 10-11 gün daha kısa olduğu için Ramazan ayı her yıl 10-11 gün daha erken başlıyor. Bu nedenle bazı yıllarda Ramazan 29, bazı yıllarda ise 30 gün olarak idrak ediliyor.

2025 Ramazan Bayramı Ne Zaman? Bayram Tatili Kaç Gün? 2025 Ramazan Bayramı Ne Zaman? Bayram Tatili Kaç Gün?

Zekat ve Yardımlaşmanın Önemi

Ramazan ayının, sadece oruç ve ibadetlerle değil, aynı zamanda paylaşım ve yardımlaşma ayı olduğu vurgulandı. Halit Çalış, özellikle dünya genelinde zulüm, açlık ve sefalet içinde yaşayan insanlar varken Müslümanların infaklarını artırarak ihtiyaç sahiplerine yardım etmelerinin gerekliliğini dile getirdi.

Ramazan ayının manevi atmosferinden en iyi şekilde faydalanabilmek için ibadetlerin yanı sıra, yardımlaşma ve paylaşma bilincinin de ön planda tutulması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi