Hilalin Görülme Zamanı Belirlendi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ramazan hilali için içtima (Ay, Dünya ve Güneş’in aynı doğrultuda olması) Greenwich saatiyle 28 Şubat 00.45'te gerçekleşecek. Hilalin rüyeti, yani görülebilir hale gelmesi ise aynı gün saat 14.43’te olacak. Bu hesaplamalara göre Ramazan ayı, 1 Mart Cumartesi günü başlayacak.

Hilalin ilk olarak Asya ve Afrika kıtalarında görüleceğini belirten İşlek, ilerleyen saatlerde Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da da gözlemlenebileceğini söyledi. "Havanın bulutlu, karlı veya yağmurlu olmaması durumunda hesapladığımız içtima ve rüyet kriterlerine göre, akşam güneş battığında hilal vakti gelen bölgelerde görülebilecektir." dedi.

Ramazan Bu Yıl 29 Gün Sürecek

Şevval ayının (Ramazan Bayramı) hilalinin 30 Mart 2025’te Kuzey Amerika’dan itibaren görüleceğini aktaran İşlek, “Bu yıl Ramazan ayı 29 gün sürecek. Ramazan ve Şevval rüyeti arasındaki gün sayısı nedeniyle iki hilal arasında toplam 29 gün olacak.” açıklamasında bulundu.

Diyanet’ten Kapsamlı İmsakiye Çalışması

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında imsakiye çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda, 200’den fazla ülkenin 18 bin 643 farklı noktasına ait imsakiye bilgileri yayımlandı. Diyanet’in resmi internet sitesinde, 2035 yılına kadar olan dini günlerin listesi de güncellendi.

40 Yıllık Ustaların İncecik Pizza Hamuru Tarifi! 40 Yıllık Ustaların İncecik Pizza Hamuru Tarifi!

Türkiye ve Dünyada Hilal Gözlem Çalışmaları

Diyanet, Ramazan ayı boyunca hilal gözlem çalışmalarını sürdürecek. Türkiye’de 41 farklı şehirde, yurt dışında ise 50 farklı noktada hilal gözlemi yapılacak. Astronomik verilerle hesaplanan hilal vakitleri, müftülükler ve din hizmetleri koordinatörlükleri tarafından takip edilecek.

Diyanet yetkilileri, "Hilal görüldüğü anda, ilgili bölgelerden fotoğraflar ve raporlar merkezimize iletilecek ve sonuçlar Din İşleri Yüksek Kurulu sayfasında yayımlanacaktır." bilgisini paylaştı.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte milyonlarca Müslüman, oruç ibadetine hazırlanırken, teravih namazları, sahur ve iftar vakitleri de bu takvim doğrultusunda belirlenmiş olacak.

Kaynak: Haber Merkez