Diyabet hastaları ve kilo vermek isteyenlerin sıkça kullandığı ksilitol, sakız ve diş macunu gibi ürünlerde bulunuyor. Geçen yıl yapılan bir araştırma, ksilitol gibi şeker alkolü sınıfında yer alan eritritolün kalp krizi ve felç riskini iki katına kadar artırdığını göstermişti.

KSİLİTOLÜN ETKİLERİ İNCELENDİ

Bu çalışmayı yürüten ekip, yeni araştırmalarında ksilitolün kalp damar sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi. European Heart Journal adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmada, kalp hastalığı riski taşıyan ve gece orucu tutan 3 binden fazla kişinin kan örnekleri test edildi. Üç yıl süresince takip edilen katılımcılar arasında, kanında yüksek seviyede ksilitol bulunanların kalp damar sorunu yaşama olasılığının daha yüksek olduğu saptandı.

KSİLİTOL VE KAN PIHTILAŞMASI

İnsan ve fare deneyleri yürüten araştırmacılar, ksilitolün kandaki trombositlerin pıhtılaşmasını hızlandırdığını belirledi. Bu pıhtılar, kalp krizi, felç ve hatta ölüme yol açabilir. Araştırmanın bir bölümünde, 20 sağlıklı kişiye ksilitol veya glukoz ile tatlandırılmış içecekler verildi. Ksilitol tüketenlerde kan pıhtılaşmasının hızla arttığı, glukoz tüketenlerde ise böyle bir artış olmadığı gözlemlendi.

BİLİMSEL BULGULAR

Araştırmacılar, ksilitolün de eritritol gibi kalp krizi, felç ve ölüm riskini neredeyse iki kat artırdığını buldu. Çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Stanley Hazen, "Tat alma duyularımız şeker ile bu tatlandırıcılar arasındaki farkı anlamıyor ama trombositlerimiz anlıyor," dedi.

Bilim insanları ayrıca ksilitol tükettikten sonra kandaki glukoz seviyesinin bin katına çıkarak 6 saat boyunca yüksek kaldığını kaydetti. Dr. Hazen, "Şeker yiyince glukoz seviyesi yüzde 10 ya da 20 artabilir ama bin kat artmaz," diye ekledi.

ŞEKER ALKOLLERİNİN ETKİLERİ

Şeker alkolleri insan vücudunda doğal olarak üretildiği için genellikle sağlıklı kabul edilir. Ancak, araştırmacılar bu maddelerin ticari üretimde çeşitli işlemlerden geçtiğini ve vücutta çok daha düşük seviyelerde üretildiğini vurguluyor.

Yeni çalışmada şeker alkolleri ile kalp damar hastalıkları arasında bir ilişki tespit edilse de neden-sonuç ilişkisi kurulmadı. George Washington Üniversitesi'nden Rob van Dam, gece orucu tutan kişilerde ksilitol seviyesinin doğal olarak yükselmiş olabileceğini belirtti. 20 kişiyle yapılan deneyin daha güvenilir sonuçlar sunduğunu ancak katılımcı sayısının azlığı nedeniyle daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Araştırmayı yürüten ekip, bulguların ksilitol ve eritritol gibi maddelerin risklerine dikkat çekeceğini umuyor.