Akaryakıt fiyatlarının uçması ve sektörde kar marjının iyice düşmesi ile, Gaziantep’te son dönemde istasyonların ardı ardına satılması dikkat çekiyor. Son 3 ay içerisinde Gaziantep’te 4 istasyon satıldı, bir çok istasyon ise halen satılık. Bazı istasyon sahipleri, sahibinden.com’a satılık istasyon ilanı verirken, fiyatların 60 milyon TL ile 225 milyon lira arasında değiştiği gözlendi. GABDER Başkanı Ergün Demir çok sayıda istasyon sahibinin ilana koymadan istasyonu satmaya çalıştığını belirterek, sektörde yaşanan kaosu gözler önüne serdi.
Akaryakıt sektörü zor bir süreçten geçerken, Gaziantep’te son dönemde petrol istasyonlarında satışlar ve el değiştimeler yaşandığı gözleniyor.
3 AYDA İSTASYON SATILDI
Gaziantep’te son 3 ay içerisinde 4 istasyon el değiştirdi. Ünaldı Bölgesi ve 500 Evler Bölgesinde faaliyet gösteren Emir Petrol, iki istasyonunu da Türkiye Petrolleri A.Ş.’ye kiraladı. Uzun süredir her iki istasyonu satlığa çıkartan firma, istediği anlaşmaları sağlayamayınca, ikisini de Türkiye Petrolleri’ne kiralama yolunu seçti. Geçtiğimiz yıllarda Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Mobil Petrol İstasyonunu da satan Emir Petrol, böylece sektörden çıkmış oldu. Gaziantep’te Emir Petrol dışında, Primemall AVM karşısındaki Kadoil Petrol’de el değiştirdi. Petrol istasyonunun yeni sahibi Şefik Filik oldu. Gaziantep’te iki istasyonu bulunan Turkay Petrol ise, Otogar-Gazikent arasındaki petrol istasyonunu geçtiğimlz günlerde sattı.
8 İSTASYON DAHA SATILIK
Gaziantep’te son dönemde artan akaryakıt istasyonu satışları internete de yayılmış durumda. Bazı petrol istasyonları e-ticaret sitelerine ilan vererek petrol istasyonlarını satmaya çalışıyor. Türkiye’nin önemli e-ticaret sitelerinden olan sahibinden.com’da Gaziantep’ten 8 petrol istasyonu satışta. Satışta olan istasyonların hem şehir merkezinde, hem de ilçelerde olduğu gözlendi.
60 MİLYON’DAN 225 MİLYON TL’YE KADAR VAR
Akaryakıt istasyonlarını sahibinden.com üzerinden satmaya çalışan işletme sahiplerinin istediği rakamlar ise dudak uçuklatıyor. Akaryakıt istasyonu için en düşük istenen bedel 60 milyon TL olurken, en yüksel bedel ise 225 milyon TL. Adeta servet değerindeki akaryakıt istasyonlarının e-ticaret yöntemiyle satılıp satılmayacağı merak konusu…
NEDEN SATIYORLAR?
Gazete27, akaryakıt sektöründe yaşanan satışların nedenini araştırdı. Firmaların, hem akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle vatandaşların daha az petrol alması, daha da önemlisi kar marjlarının iyice gerilemesi nedeniyle sektörden çıktıkları iddia ediliyor. Daha önce yüzde 15 oranında kar elde eden istasyonların, şu anda yüzde 10’un altına düşen kar marjından rahatsız oldukları, bunun da yüksek maliyetleri karşılamaya yetmediği belirtiliyor.
BELEDİYELERİN YENİ İSTASYONLAR AÇMASI
Firmaların, sektörden kaçışının bir nedeni ise belediyelerin sürekli yeni akaryakıt istasyonu alanı açarak, sektördeki rekabeti daha da artırması ve böylece pazar paylarını azaltması. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te bir belediyenin açtığı petrol istasyonu arazisinin 40 milyon TL’ye satılması dikkat çekmişti.
SATAN DA VAR, ALAN DA…
Yılların akaryakıtçıları sektörden kaçış yolları ararken, bazı isimlerin de hızlı şekilde sektöre girdikleri gözleniyor. El değiştirilen petrol istasyonlarının genellikle taşımacılık ve inşaat sektörü ile uğraşan kişiler olduğu ifade ediliyor. Önümüzdeki süreç içerisinde, özellikle taşımacılık yapan firmaların akaryakıt sektöründe bayi ağını çok daha genişletebilecekleri konuşuluyor.
KARLILIK DÜZEYİ GERİLEDİ
Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği (GABDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ergün Demir, akaryakıt bayilerinin yaşadığı sıkıntılara ilişkin GAZETE27’ye açıklamalarda bulundu. Demir, ‘’Satışa çıkarılan Akaryakıt bayilerinin nedenlerini tam olarak bilemiyorum. Temel nedenlerinde bir tanesinin sektörün karlılık düzeyinin geriye düşmesi. İnsanlar, akaryakıta gelen zamlar nedeniyle istasyonların kar ettiğini düşünüyor, halbuki bunun tam tersi bir durum söz konusu. Zam gelmeden önce istasyonlarda sıra olur, stokların tamamını bitiririz. Bir gün sonra ise stokları yerine koyabilmek için üzerine fark koyarak yeni alım yaparız.’’
İLANA KOYMADAN BAYİLERİNİ SATANLAR DA VAR
Akaryakıt bayilerinin karlılık oranlarının düştüğünü kaydeden Demir, ‘’Giderlerimiz çok arttı, yüzde 200’lerden rahatlıkla söz edebiliriz. Gelirlerimizde ise geçen yıla oranla yüzde 20-25 dolayında bir artış var. Giderlerimizi zar zor karşılayacak durumdayız. Dolayısıyla sektörde güçlü olmayan akaryakıt bayileri, istasyonlarını satışa çıkarıyorlar. Önümüzdeki yıllarda akaryakıt bayileri toparlanma sürecine girecek ancak, istasyon sahibinin bütçesi müsait değilse mecburen satmak durumunda kalıyor. Sizin tespit ettikleriniz alenen istasyonunu satışa çıkaran kimseler, bunun gerisinde ilana koymadan istasyonlarını satanlar işletmeciler de var’’ ifadelerini kullandı. AYHAN DUMAN