Gıda zehirlenmelerine karşı uyaran uzmanlar, özellikle et tüketiminde dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki, gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, besin zehirlenmelerine yol açan dört ana bakteri türü olduğunu vurguluyor. En yaygın görülen bakteri türü "stafilokok" olup, et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmamış sebzelerden yapılan salatalarda bulunabilir. Gültaç Dayı Çamır, bakterili besinlerin tüketiminden iki ila üç saat sonra zehirlenme belirtilerinin başlayarak, kusma gibi reaksiyonların görüldüğünü belirtiyor. 

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ: KUSMA, ATEŞ... 

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et, süt ve salataların neden olduğu besin zehirlenmelerinde yaygın olarak "shigella" bakterisinin görüldüğünü belirtiyor. Bu bakterinin neden olduğu zehirlenmelerde belirtiler genellikle bir ila iki gün içinde ortaya çıkar. Shigella enfeksiyonu bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrısı ve dışkıda kan gibi belirtilerle kendini gösterir.

Dayı Çamır ayrıca, en ciddi ve ölümcül besin zehirlenmelerine neden olan "clostridium botulinum" bakterisinin konservelerde, et, sebze ve meyvelerde bulunabileceğini belirtti. Bu bakteri felce yol açabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Fiyatı düşük diye kaynağı belirsiz etler satın alınmamalıdır.
Denetlenmemiş ve açıkta satılan etlerden kaçının.
 Güvenilir markaların paketli ürünlerini tercih edin. 
 Paketlerin hasar görmediğinden emin olun ve mutlaka etiketleri okuyun.
 Üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin.
Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü çiğ tüketmekten kaçının.