S&P, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunun lirayı istikrara kavuşturma, enflasyonu düşürme ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırma çabalarına katkıda bulunduğunu vurguladı.
2022'DEN BU YANA YAKLAŞIK 4 PUANLIK BİR DÜŞÜŞ KAYDEDİLDİ
Açıklamada, Türkiye'nin tasarruf açığının daraldığı ve cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranında 2022'den bu yana yaklaşık 4 puanlık bir düşüş kaydedildiği belirtildi. Bunun yanı sıra, görünümün, enflasyonu düşürme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki planların dengeli risklerini yansıttığı ifade edildi.
ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMI İÇİN BİR RİSK OLUŞTURUYOR
S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve yerel sermaye piyasalarına olan güvenin yeniden tesis edilmesi halinde kredi notunun daha da yükseltilebileceğine dikkat çekti. Ancak, hükümetin enflasyon hedefinin belirli bir artış oranıyla endekslenmesi ve ücret anlaşmalarının belirlenme şekli, enflasyonla mücadele programı için bir risk oluşturuyor.
Öte yandan, Türkiye'de 2028'e kadar planlı herhangi bir seçim olmaması, mali politikaların sıkılaştırılması yoluyla talebi ve enflasyonu baskılamak için fırsatlar yaratabilir. S&P, reel GSYH büyümesinin 2025'te yüzde 2,3 olacağını öngörüyor.
Mayıs ayında S&P, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmiş ve görünümünü "pozitif" olarak değerlendirmişti.