GASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karadağ, devam eden altyapı ve arıtma tesisi projeleri ve kaçak su kullanımına ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Kayıp kaçak su kullanımını yüzde 10 seviyelerine düşürmeyi hedeflediklerini belirten Karadağ, su depolarıyla ilgili uyarıda bulundu. Karadağ, "Apartman, site, okul, hastane, cami gibi yerleşim alanlarında kullanılan su depolarının içerisinde zamanla tortular oluşmaktadır. Belirli periyotlarda bu depoların temizlenmesi gerekmektedir. Aksi halde hastalıklara neden olmaktadır" dedi.
SU BORULARI YENİLENDİ
Gaziantep’te kaçak su kullanımını önlemek için su borularını yenilediklerini aktaran Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karadağ, geçmiş yıllarda yüzde 40 seviyelerinde olan kayıp- kaçak oranının yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 29’a çektiklerini söyledi. Çalışmaları belediyeler ile paralel olarak yürüttüklerini ifade eden Karadağ, “Pandemi döneminde hem kanalizasyon, hem de içme suyu hatlarını değiştirdik. Çalışmalarımızı belediyelerimizin çalışmalarına paralel olarak yürütüyoruz. Yüzde 40’lardan yüzde 29’a kadar düşen kayıp, kaçak oranında hedefimiz yüzde 10 seviyelerini yakalamak” dedi.
BAKİYE KLOR ÖLÇÜMLERİ 7/24 İZLENİYOR
Karadağ, Gaziantep suyunun klor seviyesinin yüksek olduğunu ancak çalışmalar neticesinde ölçümlerin her zaman yapılarak temiz içme suyu sağlandığını dile getirdi. Analizleri yapılmayan suyun içilmemesi gerektiğini söyleyen Karadağ, “Genel Müdürlüğümüz tarafından Gaziantep genelinde tüm yerleşim yerlerine TS 266 ve ''İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğine uygun şebeke suyu verilmekte olup, her gün muhtelif pek çok noktadan hem ekiplerimiz hem de Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından su numuneleri alınmakta ve bakiye klor ölçümleri yapılmaktadır. Alınan su numunelerinin analizleri genel müdürlüğümüze bağlı akredite Su Kalite Kontrol Laboratuvarları’nda yapılmakta olup, Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılan analizlerle de sürekli sonuçlar karşılaştırılmaktadır. Ayrıca şehrin farklı noktalarında bulunan online klor kontrol sistemi ile 7/24 bakiye klor ölçümleri izlenmektedir. Şebekenin farklı noktalarından her gün düzenli olarak alınan su numunelerinin analiz sonuçlarında mikrobiyolojik ve kimyasal kirliliğe rastlanmamış olup bir olumsuzluk söz konusu değildir” açıklamalarında bulundu.
KUYU SUYUNA DİKKAT
Meyve ve sebzelerin şebeke suyu ile yıkanması gerektiğinin altını çizen Karadağ, “İnsan sağlığını bozan ishal, kusma, ateş gibi belirtilere neden olan mikrobiyolojik kirlilikler; kontrolsüz kullanılan kuyu suları ve yaz mevsimi nedeniyle şebeke suyuyla yıkanmayan ya da hiç yıkanmadan tüketilen meyve ve sebze gibi gıdalar ile sağlımıza zarar vermektedir. Ayrıca apartman, site, okul, hastane, cami vb. yerleşim alanlarında kullanılan su depolarının içerisinde zamanla tortular oluşmaktadır. Belirli periyotlarda bu depoların temizlenmesi gerekmektedir. Aksi halde hastalıklara neden olmaktadır. Bahse konu depoların temizliği Genel Müdürlüğümüz sorumluluğunda değildir. Bu nedenle analizleri yapılmayan kuyu sularının asla içilmemesi ve kullanılmaması, yenilen sebze ve meyvelerin özellikle şebeke suyuyla yıkanması, su depolarının belirli periyotlarla temizlenmesi ve depoda beklemiş suyun tüketilmemesi gerekmektedir” cümleleri ile vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. DENİZ YILMAZ