Tarçına güçlü ve kendine özgü kokusunu veren madde sinnamaldehit adı verilen bir bileşiktir. Bu bileşik tarçının tıbbi baharat olarak kullanılmasında önemli bir rol oynar. Tarçın aslında kabızlığı ve karın ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Tarçın kullandığınızda ülserlerden korunabilir, vücudunuzu alerjenlerden temizleyebilir, kan damarlarını açıcı etkisinden dolayı kan basıncını dengeleyebilir, bakteri üremesini önleyerek enfeksiyonlardan korunabilirsiniz.

Hazımsızlığı gidermek için kullanılan kimyon aynı zamanda iyi bir gaz gidericidir. Örneğin kuru fasulyeyi oda sıcaklığındaki suda 12-24 saat beklettikten sonra ıslatma suyunu boşaltıp kimyonla birlikte düdüklü tencereye koyup üzerine biraz su ekleyerek gaz yapıcı etkisi kaybolana kadar pişirin. Kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin kimyonu mutlaka düzenli kullanması gerekir. Kimyonun sindirim sistemini uyarıcı etkisi olduğundan sindirim sistemi enzimlerinin çalışma kapasitesini artırır. Rezene, terpenler, fenoller, flavonoidler ve alkaloidler gibi potansiyel olarak sağlığı iyileştiren birçok besin içerir. Bu besinler vücudu zararlı maddelerden arındırarak vücudun iç temizliğine destek olur.

Sarımsağın, kan basıncını dengeleyici ve doğal bir antibiyotik görevi gören biyoaktif bileşik allisin içerdiğini biliyoruz, ancak bu özel kükürt bileşiğinin karaciğerin toksinleri vücuttan atmasına yardımcı olduğuna ve mükemmel bir kolesterol düşürücü olduğuna dair bilimsel kanıtlar da var. Bu nedenle sağlıklı insanların mutlaka her gün sarımsak yemesi gerekir. Ancak özellikle kalp rahatsızlığı olan, hipertansiyonu olan ve ailesel hipertrigliseridemi, hiperlipidemi gibi rahatsızlıkları olan hastalar için günde en az iki karanfil tüketmek tıbbi özellikleri nedeniyle çok önemlidir. Aktif ülseri olan ve kanama riski taşıyan hastaların sarımsak tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini de belirtmeliyim.

Literatürde bu ağacın reçinesine buhur reçinesi adı verilmektedir. Bilimsel araştırmalarda sandal ağacı sakızı olarak bilinmektedir. Aslında puding yapımında kullanılan sığla ağacının reçinesinin pek çok rahatsızlığa iyi geldiğini söyleyebilirim. Balgam söktürücü olarak çok etkili olmasına, diş etlerini güçlendirmesine ve ağız kokusunu ortadan kaldırmasına rağmen, tıbbi araştırmalar mide ve duodenum ülserlerinin tedavisinde tıbbi olarak faydalı olduğunu belirlemiştir. Çalışmalar, kan kolesterolünü ve karaciğer enzimlerini düşürebildiği için kalp hastalığı ve yağlı karaciğer hastalığının tedavisinde önemli olduğunu bildirmektedir. Araştırmalar düşük dozda boswellia sakızının kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini gösteriyor.


Limonata, çay ve kahveye eklenebilen yıldız anason gaz giderici özelliği olan, mideyi rahatlatan ve anne sütü üretimini artıran mükemmel bir baharattır. Hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı, karın ağrısı ve romatizmaya olan faydaları nedeniyle Hint tıbbında yaygın olarak kullanılan bu baharat, içerdiği uçucu yağ anetolünden dolayı tedavi edici özelliğe sahiptir. Su kaynatılıp daha sonra tüketilirse özellikle akciğer mukoza duvarında yumuşatıcı etki gösterir. Yıldız anasonunun 12 yaş altı çocuklarda kullanılmasını tavsiye etmiyorum.Uzun süreli kullanımı kusmaya ve hatta baş ağrısına neden olabilir.

Zencefilin sağlık üzerindeki yararlı etkilerinin polifenoller, flavonoidler ve beta-karoten gibi farklı antioksidanlara bağlı olduğu bilinmektedir. Zencefil, demir, bakır, manganez, krom ve çinko gibi metabolizmanızı hızlandıran en önemli minerallerin süper kaynağıdır. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli şey zencefilin taze kök olarak tüketilmesini sağlamaktır. Çünkü taze kök zencefil, metabolizmayı düzenleyen bu besinlerden daha fazlasını içerir. Genel kanser tedavisinde kemoterapinin en sık görülen yan etkisi olan tat kaybı ve mide bulantısının şiddetini azaltmak için de kullanılabilir.

Editör: Haber Merkezi