SANATIN MUCİZESİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR
Piyano eğitmeni Renata Çavdar, 9 yıldır Gaziantep’te çocuklara verdiği piyano eğitimleriyle adından söz ettiriyor. Son çalışmalarında tek piyanoda üç çocuğun altı elle piyano çalmasını sağlayan Çavdar, sergiledikleri performanstan dolayı büyük ilgi gördü.
Müzeleri, mutfağı, tarihi ve turistik yerleri ile ünlenen Gaziantep, bu kez Çavdar’ın öncülük ettiği çalışmalarla sanatta da adından söz ettiriyor. 9 yıl önce Ukrayna’dan Gaziantep’e gelen Çavdar, Ukrayna’da on yılda iki farklı okulda öğretmen olarak çalıştığını söyledi. Çavdar, “Ukrayna’da Kiev Üniversitesi’nde eğitimimi bitirdikten sonra çalışmaya başladım. Buraya geldikten kısa bir süre sonra da piyano öğretmenliğini yapmaya başladım” dedi.
“Her Dönemin Eserlerini Öğretiyorum”
Gaziantep’te her gününü öğrencilerine dersler vererek geçirdiğini dile getiren Çavdar, çocukları en iyi şekilde eğitmeye çalıştığını, sanat ile piyanonun ne olduğunu ve piyano çalmayı çocukların hayatlarının bir parçası haline getirmek için elinden gelenini yaptığını belirtti. Çocuklara piyano kültürünü, sanatını, piyanonun başında oturma şeklini ve giyim şeklini öğretmeye çalışan Çavdar, sözlerinin devamında şunları dedi: “Özellikle her dönemin tarzlarını öğrensinler diye barok, klasik, romantik dönemlerinden modern döneme kadar olan caz, klasik, romantik, modern ve Türk müzik tarzlarını gösteriyorum. Buradaki amacım çocukların sanat hayatıyla iç içe olmaları gerektiğidir. Ukrayna’da çocuklar birinci ve ikinci sınıftan itibaren piyano ve keman derslerini almaya başlıyor. Gaziantep’te bir konservatuar veya müzik okulu olmadığı için sadece özel dersler vererek öğrenci yetiştiriyorum.”
Tek Piyanoda Altı Minik El
Meriç Demircioğlu, Hamit Erdem Özpolat ve Beren Zehra Güllü adlı müzisyen çocukların tek piyanoda altı elle sergiledikleri performans büyük ilgi görmüştü. Bu üç müzisyen çocuk Almanya, Gürcistan, Amerika, İspanya, Rusya, Macaristan ve Ukrayna gibi dünyanın farklı yerlerinden Türkiye’ye uluslararası birçok getirdi. Sadece iki yıllık eğitim alan bu çocuklar, kısa süre içinde büyük başarılara imza attı. Özellikle bu başarılarından dolayı kendilerine olan güvenleri artarak daha büyük başarılar için merdiven basamaklarını teker teker çıkıyorlar. Eseri bulan ve çocukların bu eseri çalmalarına vesile olan Çavdar, konu ile ilgili şunları söyledi: “Bir akşam çok sevdiğim Ukraynalı K. Jenkins- P. Zakharov’u dinliyordum. Çocuklar için çok güzel doğaçlama müzikler üretiyor. Ben de öğrencilerim için yeni müzikler bakıyordum. Onun sayfasında gezerken Mysterium Campanorum “Palladoi” adlı eseriyle karşılaştım. Otuz saniye dinledikten sonra hemen karar verdim ve bu müziği çocuklar için istiyorum, dedim. İnternetten notaları hemen sipariş ettim. Önceden farklı bir şeyler yapmayı düşünüyordum. Her ne kadar öncesinde düetler yapmış olsak da altı elle piyano çalmayı hiç denememiştim. Aslında ilkin çok korktum çünkü çocuklar küçük olduğu için kaldıramaz dedim. Fakat besteyi elime aldıktan sonra çocukların ellerinin ince ve kalınlıklarına göre ayarladım. İlk başlarda zorlansak da zamanla birlikte çalmaya başlayarak bunun üstesinden geldik. Bu süreçte çocukların aileleri hem provalarda hem de evde büyük destekte bulundular. Sonuç olarak bu eseri çalan çocuklar, kendilerine olan güvenleri arttı ve müzik anlamında umut vadettiler.”
“Çok Yetenekli Çocuk Var”
Gaziantep’te çok yetenekli ve Absolut kulağa sahip plan çok çocuğun olduğunu ifade eden Çavdar, bu yeteneklerinden dolayı çocukların her notayı duyabildiğini ve bu özelliğin herkeste bulunmadığını söyledi. Bu kulağa sahip olan çocukların müzisyen olamadığı için de çok üzüldüğünü, genellikle ailelerin çocuklarından daha garantici veya kısa sürede ekonomik getirisi olan meslekleri tercih etmelerini istediklerini ve çocuklara sanatı öğrenme fırsatının pek verilmediğini dile getirdi.
Ayrıca her çocuğun yarışmalara katılamadığını söyleyen Çavdar nedenini şöyle açıklıyor: “Çünkü orada belirli kriterler ve programlar var. Bunun için katılabilecek çocuklar için önceden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ayrıca çocukların dünya genelinde yarışmalara katılmaları için belli bir eğitim sürecinden geçip belge almaları gerekiyor. Ben bunun için uğraşıyorum.”
Piyano Çalmak Meraklı Olmaktan Geçiyor
Bazı ailelerin çocuğu piyano çalmayı sevmediği halde getirdiğini belirten Çavdar, buna karşı olduğunu çünkü o çocuğun spor, satranç veya resim dallarından birinde başarılı olabileceğini söyledi. Sözlerinin devamında Çavdar, “Bu yüzden piyano çalmayı sevmeyen bir çocukla çalıştığımda hem o zorlanıyor hem de ben sorun yaşıyorum. Böylece ailesiyle konuşup çocuğuyla çalışmak istemediğimi söylüyorum. Sevebileceği bir şeyi öğrenmesini öneriyorum. Kısacası piyano çalmak için müziğe ve piyano çalmaya meraklı olması gerekir. Bir de uzun bir yolculuk olduğu için hem çocukların hem de ebeveynlerin sabırlı olması gerekir. Bir diğer önemli konu ise çocukların doğru zamanda piyano çalmaya başlaması gerekir. Çünkü yeteneği olan bir çocuğa erken yaşta ve hazır olmadığı bir zamanda öğretmeye çalışırsan bu yeteneğini zamanla kaybedebilir” dedi.
“Sanatın Yaşı ve Sınırı Yok”
Sanatın yaşı ve sınırı olmadığını, çünkü repertuarın da çok geniş olduğunu söyleyen Çavdar, “Bundan dolayı iyi bir sanatçı her tarzda çalabiliyor. Ama bazı piyanistler sadece bir tarzda çalmayı tercih ediyor. Bazıları daha romantik müzikleri çalmayı, bazıları da güçlü ve hareketli müzik çalmayı seviyor. Sanatçılar müzik yapmaktan sıkılmamalı. Çünkü müzik insan hayatının bir parçası. Enstrüman bir arkadaş gibidir. İnsanın mutlu veya üzgün hallerini dışa vurabiliyor. Çünkü insan enstrümanla birlikte yaşadıkları şeyleri dışarıya yansıtıyor. Bundan dolayı müziksiz bir hayat düşünemiyorum. İnsanlar dinleyebilecekleri farklı müzik tarzlarını bulabiliyor. Çünkü orada kendisine yakın bir şeyler buluyor. Hatta müzik insan ruhunu geliştiriyor. İnsanlar sürekli bir şeyler keşfediyor. Benim için de keşfedilemeyeni keşfetmek çok önemli” mesajını verdi.
Son olarak Çavdar şunları ekledi: “Ankara’da düzenlenen “Şampiyon Başkan” adlı organizasyonda bu üç çocuk piyano çaldılar. Ankara’da düzenlenen resepsiyon açılışını değerli öğrencilerim yaptı. Uzun zamandan sonra çocuklarımı sahnede görmek benim için çok önemliydi. Bizlere bu imkânı sağlayan Sayın Fatma Şahin’e teşekkür ediyor ve başarılarından dolayı da kutluyorum. Gaziantep’te çok yetenekli çocuklar var. Daha iyi bir yere gelmek için sürekli çalışacağız. (MERVAN SAK)