Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türkiye’nin önde gelen iş insanlarını bir araya getiren ve 1971 yılında kurulan önemli bir sivil toplum kuruluşudur. 29 Mart 2022’den itibaren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Orhan Turan üstlenmektedir. Turan, bu göreve gelmeden önce TÜSİAD bünyesinde Denetleme Kurulu Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuştu. Son dönemde ekonomi ve hukuk alanındaki açıklamalarıyla dikkat çekmektedir.
TÜSİAD'ın 13 Şubat tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında, derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan konuşmalarını gerçekleştirdi.
Geniş Bir Konu Yelpazesi
Konuşmalarda, son dönemde gündemi meşgul eden tutuklamalar, ihraç edilen teğmenler, Kartaltepe yangını, İliç madeninde yaşanan toprak kayması, depremler gibi kamuoyunda ihmal olasılığı bulunan olaylara ve küresel gelişmelere değinildi. Hukukun üstünlüğüne vurgu yapan TÜSİAD yöneticileri, enflasyonla mücadelenin maliyetinin her geçen gün daha zor bir hale geldiğini belirtti.
Adalet Bakanı'ndan Tepki
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TÜSİAD yöneticilerinin açıklamalarına tepki gösterdi. Tunç, “Sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklaması, demokratik bir hak olmakla birlikte, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları, demokrasinin ruhuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır” şeklinde konuştu.
TÜSİAD YK Başkanı’ndan Eklemeler
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Ömer Aras'ın dile getirdiği sorunlara ek olarak, yeni yasal düzenlemelerle kamu görevlilerinin Devlet Denetleme Kurulu tarafından görevden alınmasının ve TMSF'nin şirketlere kayyum olarak atanmasının mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca, suç işlemek amacıyla örgüt kurmanın artık şirket kurmaktan daha kolay hale geldiğini vurguladı. Kadın cinayetleri ve çocuk tacizlerine de dikkat çeken Turan, tüm bu sorunların temelinde hukuka olan güvenin sarsılmasının yattığını ifade etti.
Ekonomik Zorluklar ve Enflasyonla Mücadele
Ekonomi politikaları hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in programını desteklediklerini belirten Turan, ancak ekonomide her şeyin yolunda olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. TÜSİAD'a göre, enflasyonla mücadelenin hızlandırılması gerektiği, aksi takdirde stresin birikmeye devam edeceği ifade edildi. Enflasyonla mücadelenin, girişimciler ve çalışanlar için maliyet oluşturduğunu belirten Turan, sanayicilerin büyük zorluklarla karşılaştığını, ihracatçının sıkıntı çektiğini ve ithalatın cazibesinin arttığını söyledi.
İklim Değişikliği ve Teknolojik Yeniliklere Uyumsuzluk
Dünya genelindeki iklim değişikliği ve teknolojik yeniliklere uyum sağlanamadığını ifade eden TÜSİAD Başkanı, bir an önce enflasyonla mücadelede kalıcı bir başarıya ulaşılmasını gerektiğini belirtti.
TÜSİAD'ın Önerileri
TÜSİAD, mevcut uygulamaları eleştirmenin ötesinde yeni politikalar önerme amacı güttü. Bu doğrultuda, “Perspektif: 2025 Dönüşüm ve Gelecek için Yol Haritası & Öneriler” adlı kitapçığı paylaştı. Kitapçıkta ekonomik kalkınmanın iki ana yapısal reforma dayandığı vurgulandı. Bunlardan ilki insana değer katan eğitim ve liyakat, ikincisi ise hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargıdır. Aras, konuşmasında “Bu iki reformu düzgün bir şekilde gerçekleştirebilirsek, diğer tüm reformlar kolayca yapılabilir” dedi.
Gelir Dağılımındaki Eşitsizlikler
Raporda ayrıca Türkiye'deki gelir dağılımı eşitsizliğine de dikkat çekildi. TÜSİAD, bu eşitsizliğin başlıca nedenlerini yüksek enflasyon, sektörel dengesizlikler, kayıt dışı istihdam, dolaylı vergilerin ağırlığı, kadınların iş gücüne katılımındaki eksiklikler ve bölgesel kalkınma farkları olarak sıraladı.
Orhan Turan Kim?
1960 yılında İstanbul’da doğan Orhan Turan, 1981’de Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. İşletme yüksek lisansını Marmara Üniversitesi’nde tamamlayan Turan, akademik kariyerinde de aktif bir rol üstlendi. Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde lisansüstü dersler verdi.
İş dünyasında ise ODE Yalıtım’ın kurucusu ve eski yönetim kurulu başkanı olarak tanınmaktadır. Ayrıca birçok sivil toplum kuruluşunda önemli görevler üstlendi.
1997-1999 yıllarında İZODER, 2007-2011 yıllarında İMSAD Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 2018-2022 yılları arasında ise TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.
2008 yılında CNNTürk, Milliyet Gazetesi ve Ernst & Young iş birliğiyle düzenlenen Yılın Girişimcisi yarışmasında ödül kazandı. Monte Carlo’da düzenlenen Dünya Yılın Girişimcisi yarışmasında Türkiye’yi temsil etti.
29 Mart 2022’de TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi ve halen bu görevini sürdürmektedir.