Meclis'e sunulan yeni kanun teklifi ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları yeniden düzenleniyor. Buna göre, 2015 yılı öncesindeki prim borçları tamamen silinecek ve yaklaşık 2 milyar liralık borç ortadan kalkacak. Sosyal güvencesi olmayan 9 milyon kişi için GSS kapsamında prim ödemeleri devam ederken, ödeme gücü olmayanlar gelir testi ile ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanabilecek. 

Yeni Düzenleme Neler Getiriyor?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda değişiklik yapan teklif, 01.01.2015 tarihine kadar olan prim borçlarını ödeyemeyen ya da yapılandırma fırsatından faydalanamayan vatandaşların borçlarının silinmesini öngörüyor.

Çiftçide 25  market raflarında 80 TL! Çiftçide 25 market raflarında 80 TL!

Sağlık Hizmetleri İçin Borç Ödemeleri Önemli

Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için 1 Ocak 2012'den itibaren uygulamaya giren Genel Sağlık Sigortası, prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkını 1 Ocak 2025 itibarıyla sonlandıracak.

GSS Kapsamındaki Vatandaşlar

Türkiye'de 9 milyondan fazla kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunuyor. Çalışmayan, emekli olmayan ya da aile üyeleri üzerinden sağlık güvencesi olmayan herkes, GSS'ye dahil olmak zorunda. 2024 yılı itibarıyla brüt asgari ücretin yüzde üçü kadar prim ödemesi gerekiyor, bu da 600 lira olarak belirlenmiş durumda.

Gelir Testi ile Ücretsiz Sağlık Hizmeti

Ödeme gücü olmayan kişiler, gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor. Geçen yıl yapılan bir düzenlemeyle, borçlu vatandaşların sağlık hizmeti alma hakkı 31 Aralık 2024'e kadar uzatılmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi